Borstvergroting

Een borstvergroting wordt uitgevoerd door het inbrengen van een implantaat, door middel van een autologe vettransplantatie of een combinatie van deze twee. Zowel de vorm als de grootte van de borst kunnen worden aangepast. Een goede plastisch chirurg houdt altijd rekening met de vorm van de borstkas.

Hoe wordt een borstvergroting uitgevoerd?

Als u een implantaat overweegt kunt u kiezen uit implantaten gevuld met een zoutoplossing of met siliconen. Beide hebben echter een siliconenomhulsel. Omdat met een zoutoplossing gevulde implantaten soms minder natuurlijk aanvoelen wanneer ze direct onder de huid of de borstklier geplaatst worden, zijn ze overwegend vervangen door siliconenimplantaten. Siliconengel voelt natuurlijker aan, en biedt een langdurig stabiele vorm en projectie. Daar komt bij dat deze gel tegenwoordig vormvast is zodat in het onwaarschijnlijke geval van een beschadigd omhulsel de gel nooit kan gaan lekken. Lange-termijns vervolgonderzoeken hebben aangetoond dat de huidige generatie siliconenimplantaten de algehele gezondheid niet nadelig beïnvloeden. Implantaten van vormvaste gel zijn zowel in ronde als in anatomische vormen verkrijgbaar. Met een zoutoplossing gevulde implantaten bestaan alleen in een ronde uitvoering. Daar staat tegenover dat ze via kleine sneetjes ingebracht kunnen worden, waardoor in bepaalde gevallen bij plaatsing onder de borstspier uitstekende resultaten kunnen worden verkregen. Alle door ons gebruikte implantaten hebben een levenslange garantie.

Naast implantaten kan ook autologe vettransplantatie of lipofilling worden toegepast. Hierbij wordt met behulp van liposuctie vetweefsel weggenomen van plekken waar het opgeslagen ligt, zoals de dijen, de buik en de heupen. Na behandeling is het vet geschikt voor lipofilling. Dit wordt gedaan door kleine hoeveelheden gezond vet in het te vergroten weefsel in te brengen. In bepaalde gevallen kan een natuurlijk ogende, levenslange vergroting zonder littekens worden gerealiseerd. In andere gevallen kan lipofilling worden gebruikt als een aanvulling op een kleiner implantaat zodat een meer natuurlijk en langduriger resultaat verkregen wordt.

Wie is een goede kandidaat voor een borstvergroting?

Deze techniek is voor iedereen geschikt. Als u al enig borstvolume heeft en één of twee cupmaten groter wilt kan lipofilling een goede oplossing zijn. Als u grotere veranderingen in vorm of volume wilt, is een implantaat of een combinatie van implantaten met lipofilling mogelijk.

Hoe bereidt u zich voor op een borstvergroting?

  • voor natuurlijke vrouwen: als u ouder bent dan 30 is een recente mammografie vereist
  • stoppen met roken
  • als er voor lipofilling gekozen is, moet er een lipo-panty besteld worden (door ons of door de patiënt)
  • speciaal borstverband voor post-operatief gebruik is comfortabel en verhoogt het resultaat, en kan besteld worden (door ons of door de patiënt)

Hoe wordt een borstvergroting uitgevoerd?

Voor een borstvergroting is verblijf van één dag in het ziekenhuis voldoende. Als u ver moet reizen, wordt aangeraden één nacht in de nabije omgeving door te brengen. Afhankelijk van uw medische geschiedenis en een eventuele aanvullende behandeling met lipofilling, kan de procedure onder lokale verdoving met sedatie plaatsvinden of onder algehele verdoving.

Tijdsinvestering/herstel/nazorg:

  • het ondersteunende borstverband moet 2 tot 3 weken gedragen worden en daarna vervangen worden door een sport bh.
  • na zes weken is een steun-bh weer toegestaan
  • u moet zes weken lang een liposculptuurbroek dragen.
  • gedurende drie weken mag u niet zwaar tillen en niet sporten.
  • u kunt na de operatie een zwaar (drukkend) gevoel in het operatiegebied ervaren, dit is normaal. Als het implantaat onder de spier geplaatst is is het normaal dat u meer post-operatieve pijn ervaart.

Wat zijn de risico’s van een borstvergroting?

Korte termijn

In de eerste 24 uur na de operatie kan er een bloeding of hematoom optreden. Daarna kan er, zoals bij elke operatie, een wondinfectie ontstaan. Een infectie die verwijdering van het implantaat noodzakelijk maakt is bijzonder zeldzaam.

Lange termijn

Het siliconenomhulsel van het implantaat is voorzien van een speciaal oppervlak dat het omringende weefsel in staat stelt zich stevig aan het implantaat te hechten (inkapselen). Dit is een normale reactie die het implantaat in de juiste positie houdt. Op de lange termijn kan dit kapsel zich echter gaan samen trekken zoals littekenweefsel (capsulaire samentrekking) dat doet waardoor de borst van vorm verandert; dit kan soms tot ongemak of zelfs pijn leiden. Hoe kleiner het implantaat is ten opzichte van het huidige weefsel, des te kleiner de kans dat dit gebeurt.

Bij implantaten die achter de spier geplaatst worden, kan zich een verplaatsing naar boven voordoen, in het bijzonder wanneer de spier direct na de operatie teveel belast wordt.

Gevoeligheid van de tepel en tepelhof kan na de operatie tijdelijk minder zijn, omdat er verschillen in het tempo van innervatie zitten die niet voorspeld kunnen worden.

Chronische pijn: een bijzonder klein aantal patiënten ervaart atypische chronische pijnen zonder duidelijke klinische oorzaak, meestal slechts aan één kant.