Wat is een chemische peeling?

Een chemische peeling is een huidvernieuwende procedure, waarbij we een chemische oplossing aanbrengen op de huid om de bovenste lagen los te laten komen. De huid die nadien teruggroeit voelt zachter en jonger aan. Een chemische peeling kunnen we op verschillende diepten uitvoeren (licht, medium of diep), afhankelijk van de diepte van de huidschade. Een diepere chemische peeling zorgt voor drastischere resultaten, maar houdt ook een langere hersteltijd in. Op het diagram hieronder kunt u zien waar de verschillende lagen zich bevinden en waar de verschillende types peeling inwerken op de huid.

Een peeling voeren we best uit op het volledige gezicht voor een globale verjonging van de huid, of enkel in bepaalde gebieden zoals onder of rond de mond om de verticale rokerslijnen te verwijderen. De procedure voor het hele gezicht duurt ongeveer één uur en voeren we uit onder algemene verdoving. De gepeelde gebieden herstellen binnen vijf tot twaalf dagen, afhankelijk van de diepte van de peeling. Gelokaliseerde peelings zijn niet op elk type huid mogelijk. Bij personen met een donkere huidskleur houdt dergelijke ingreep een risico in op wanverhouding van kleur. Daarom is een goede beoordeling essentieel. De gelokaliseerde peeling kunnen we hoogstens tot op mediumdiepte uitvoeren. De kleur heeft dan acht tot tien weken nodig om zich adequaat te vermengen. Een uitstekende locatie voor een segmentale peeling zijn de oogleden en het gebied rond de mond.

Wat zijn de voordelen?

Met een peeling kunnen we de huid, de huidtint en de strakheid van de huid aanzienlijk verbeteren en rimpels en littekens verminderen. De crotonoliepeeling wordt meer en meer gezien als de nummer één procedure om op een doeltreffende manier textuurveranderingen aan te pakken veroorzaakt door ernstige huidbeschadiging door zon, roken of veroudering. Wanneer de huid teruggroeit, ‘herinnert’ die zich de onvolmaaktheden van vroeger niet meer. Terwijl de nieuwe huid zich vormt, groeit er een nieuwe collageenband in de onderhuid samen met een dikkere opperhuid. Zo brengen we de huid werkelijk tien jaar terug in de tijd: niet enkel wat uitzicht betreft, maar ook in realiteit! Door de diepe structuren van de huid te verbeteren, resulteert een diepe chemische peeling in drastische en permanente veranderingen van de door zon beschadigde of verrimpelde huid. Het eindresultaat is een gezondere huid die stralender, zachter en dikker is. De peeling is ook zeer doeltreffend voor het behandelen van oogleden waar niet genoeg overtollige huid aanwezig is om uit te snijden (onderste oogleden – blepharoplastie).

Belangrijkste voordelen:

 • Strakkere huid: na een medium- of een diepe peeling is de huid van behandelde patiënten tussen 15-30% strakker is.
 • Minder ouderdomsvlekken en pigmentatieproblemen.
 • Minder rimpels rond de mond, kraaienpootjes, rimpels in het voorhoofd en wangen.
 • De medium- en diepe peeling geeft indrukwekkende resultaten voor de periorale rimpels (rond de mond) en de rimpels ter hoogte van de onderste oogleden. Deze gebieden kunnen apart worden behandeld met een kortere genezingstijd.

De medium- en diepe peelings zijn gereserveerd voor patiënten die op zoek zijn naar een opmerkelijk, langdurend effect, maar ze moeten wel bereid zijn en de tijd hebben om nauwkeurig de pre- en postoperatieve zorginstructies op te volgen.

Voorbereiding

De huid moet gedurende zes weken met zalf voorbereid worden.

Herstel

 • Oppervlakkige peeling: vier dagen herstel en twee weken roodheid.
 • Mediumpeeling: zeven dagen herstel en één tot twee maanden roodheid.
 • Diepe peeling: twaalf dagen herstel en twee tot drie maanden roodheid.

Bent u een goede kandidaat voor chemische peeling?

 • Gezondheid: u moet gezond zijn en u mag geen medische aandoeningen hebben die de heling kunnen verstoren.
 • Werk: u moet de mogelijkheid hebben om gedurende tien tot veertien dagen thuis te blijven. U moet erop voorbereid zijn dat uw gezicht gedurende een week gezwollen zal zijn en dat het nat en hangend zal zijn. Uw gezicht zal nood hebben aan continue bevochtiging om korstvorming te voorkomen. Na zeven tot tien dagen is de huid terug droog waardoor u weer make-up kunt gebruiken en ook terug kunt gaan werken. Tijdens uw herstelweek plant u best om rustig thuis te blijven, alleen licht huishoudelijke taken te doen en niet te veel bezoek te ontvangen.
 • Protocol: voor en na de peeling moet u een voorgeschreven huidverzorgingsprotocol volgen.
 • Blootstelling aan de zon: enkele weken voor en na de peeling moet u blootstelling aan de zon beperken en zonnecrème gebruiken (UV 50).

De ingreep

 • Algemene verdoving: we voeren de ingreep uit onder algemene verdoving en met constante monitoring van de hartfunctie.
 • Huid schoonmaken: we maken de huid grondig schoon (alcohol & aceton) vooraleer we de crotonolie aanbrengen om een gelijkmatige opname te verzekeren.
 • Chemische aanbrenging: we brengen de peelingoplossing aan op uw gezicht volgens de concentraties die we tijdens klinisch onderzoek in kaart hebben gebracht op een foto van uw gezicht. Onmiddellijk na het aanbrengen van de oplossing, kleurt de huid wit (of ‘milkshakekleur’).
 • Antibiotica en verdovende crème: onmiddellijk na de peeling brengen we een antibiotische verdovende crème aan over alle gepeelde gebieden. U dient deze zalf verder aan te brengen na de ingreep. Het doel is om de gepeelde huid vochtig te houden om uitdroging en korstvorming te vermijden, maar ook voor een pijnstillend effect en om infecties te voorkomen.

Tijdelijke moeilijkheden tijdens de herstelfase:

Gerstekorrels of acne: gerstekorrels (kleine verheven cystjes of witte korreltjes op het gezicht) kunnen verschijnen tijdens de eerste zes tot acht weken na de peeling. Deze blijven mogelijk enkele dagen tot een paar weken. Er kan zich ook acne ontwikkelen wanneer de behandelde huid geneest: als gevolg van vroegere acne of door het gebruik van olieachtige crèmes op de nieuwgevormde huid.

Veranderingen van huidskleur: een chemische peeling kan ervoor zorgen dat de behandelde huid donkerder wordt dan normaal (hyperpigmentatie), of lichter (hypopigmentatie). Hypopigmentatie komt soms voor na een diepe peeling. Veranderingen in huidskleur komen vaker voor bij personen met een donkerdere huidskleur. Hyperpigmentatie kan voorkomen tijdens de genezingsperiode, maar is voorbijgaand van aard en reageert goed op de behandeling met tretinoïne en hydrochinon 4 %. Uw huid beschermen tegen de zon is van groot belang om hyperpigmentatie te voorkomen. Er werden geen blijvende problemen vastgesteld wanneer een adequate zonnebescherming werd toegepast.

Donkere vlekken: sommige mensen ontwikkelen donkere vlekken in bepaalde delen van het gezicht. Deze vlekken zijn tekenen van hyperpigmentatie. Wanneer ze voorkomen is dit slechts tijdelijk en ze zullen uiteindelijk verdwijnen. U zet best de dagelijkse behandeling met tretinoïn- en hydrochinonzalf voort die u gekregen heeft voor de peeling, maar begin er pas zes weken na de behandeling mee. Vermijd alstublieft langdurige blootstelling aan de zon en gebruik elke ochtend zonnecrème tijdens de eerste zes maanden na de peeling.

Verlittekening: extreem zeldzaam en tot op heden nog niet voorgevallen.

Veelgestelde vragen

 • Ik ben met Efudex topische crème 5 % behandeld voor huidkanker in mijn gezicht gedurende de afgelopen drie weken. Ik zou willen weten hoe lang ik ongeveer moet wachten vooraleer ik een crotonoliepeeling kan ondergaan?

  De huid dient volledig genezen te zijn. Een tweetal maanden lijkt me een goede wachttijd, waarna we kunnen starten met de voorbereiding met prepeelingzalf. Crotonoliepeeling zelf is waarschijnlijk een betere curatieve en protectieve behandeling dan Efudex.

 • Kan crotonoliepeeling onder de ogen helpen tegen kraaienpootjes en rimpels?

  Zeker en vast! De oogleden zijn uiterst aangewezen voor een lokale peeling. Bij een correct uitgevoerde peeling reageert de dunne huid ter hoogte van de oogleden zeer vergevingsgezind. De postoperatieve roodheid is goed te camoufleren met make-up of een zonnebril. Een ander voordeel van de onderste ooglidpeeling is dat het gemakkelijk onder lokale verdoving kan worden uitgevoerd en op graduele wijze. Als een patiënt een snellere genezing wil, kunnen we een lichtere peeling uitvoeren wat in de toekomst kan herhaald worden met additief effect. Peeling is dus een uiterst aanpasbare en modeleerbare behandeling.

  Dit is één van de betere toepassingen van een crotonoliepeeling en een goed startpunt voor patiënten die wat terughoudend zijn om een volledige gezichtspeeling te ondergaan.

 • Kan een chemische peeling van het volledige gezicht ook worden uitgevoerd zonder algemene verdoving?

  We bieden ook een complete chemische peeling aan onder lokale verdoving met diepe sedatie. De anesthesist is aanwezig, de patiënt slaapt maar ademt nog spontaan. Een peeling enkel rond de ogen of mond kan zonder verdoving worden uitgevoerd. De patiënt heeft een licht brandend gevoel gedurende een tiental seconden. Hierna is de behandeling volledig pijnloos.

 • Kan ik na mijn zalf ’s ochtends make-up aanbrengen?

  Ja, dat kan.

 • Welke producten of ingrepen dien ik te vermijden voorafgaand aan een chemische peeling?

  Een week voor de peeling kan u best eender welke behandeling vermijden. Complete rust en genezing van de huid is aan de orde. Alle medische voorbereidingszalven worden dan ook gestopt een week voor de peeling.

 • Hoe lang dien ik te wachten vooraleer ik me terug kan scheren?

  Tien tot veertien dagen. De huid is dan compleet droog en hersteld.

 • Enkele weken geleden heb ik een crotonoliepeeling ondergaan. Nu heb ik enkele donkere vlekken in het gezicht. Wat kan ik doen?

  Deze donkere vlekken zijn tekenen van post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Dit is geen ongewoon, maar wel een voorbijgaand (dus tijdelijk) effect van crotonoliepeeling. Tot op heden werden er geen permanente problemen opgemerkt. Drie tot zes weken voor de peeling heeft u van ons tretinoïne- en hydrochinonzalf gekregen, en deze dagelijkse behandeling kunt u het best voortzetten. Het zal helpen om de hyperpigmentatie te verminderen en te laten verdwijnen. Ook is het verplicht om uit de zon te blijven gedurende zes maanden na de peeling en de zonnecrème die we u hebben gegeven te blijven gebruiken.

Cookiebeleid
Deze website maakt gebruik van cookies. Om meer te vernemen over het gebruik van deze cookies, klik hier. Als u verder surft, geeft u o2 Clinic toelating om deze cookies te gebruiken. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van de website.