Wat is de klassieke haarlijn verlagingsmethode?

Het verlagen van de haarlijn (het naar voren brengen van de hoofdhuid, ook wel voorhoofdsreductie genaamd) is een chirurgische techniek die het mogelijk maakt de haarlijn over een bepaalde afstand naar voren te brengen afhankelijk van een aantal factoren zoals de pre-operatieve hoogte van de haarlijn, de losheid van de hoofdhuid en de wensen van de patiënt. De alternatieve behandeling is een haartransplantatie.

De voordelen van het verlagen van de haarlijn

Vergeleken met een haartransplantatie zijn er een aantal voordelen:

 • De haardichtheid is hetzelfde als op de rest van de behaarde schedelhuid waardoor een bijzonder natuurlijk ogend resultaat bereikt wordt.
 • Onmiddellijk resultaat.

De nadelen van het verlagen van de haarlijn

 • Een chirurgische ingreep is noodzakelijk.
 • Een litteken dat kan variëren van bijna onzichtbaar tot zeer duidelijk zichtbaar afhankelijk van de vaardigheid van de chirurg, het favoriete kapsel van de patiënt en soms van de aanleg van de patiënt om littekenweefsel te ontwikkelen.

Wat kan een haarlijnverlaging voor u betekenen?

De ingreep kan verricht worden om een aangeboren hoge haarlijn te corrigeren of in sommige gevallen een haarlijn die door haarverlies teruggeweken is. De ingreep wordt meestal bij vrouwen uitgevoerd. De algemeen als aantrekkelijk beschouwde vrouwelijke haarlijn bevindt zich meestal 6 – 6,5 cm boven een punt tussen de wenkbrauwen. Een geslaagde haarlijnverlaging is een evenwicht tussen de verwachtingen van de patiënt en eventuele anatomische beperkingen. De losheid van de hoofdhuid is een bepalende factor voor de mate waarin de haarlijn verlaagd kan worden. Afhankelijk van hoe los de hoofdhuid is kan de haarlijn tussen de 0,5 en 3 cm omlaag gebracht worden. Een donkere huid is vaak losser dan een lichte. Wanneer de hoofdhuid niet voldoende los is voor de gewenste mate van verlaging kan het gebruik van een zogenaamde tissue-expander (oprekken van de huid) de maximale verlaging aanzienlijk vergroten.

preoperative

2 months postoperative

4 months postoperative

Wie is een goede kandidaat voor haarlijnverlaging?

 • Vrouwen met een hoog voorhoofd die 1,5 tot 2 cm verlaging nodig hebben – Als u wilt weten hoeveel uw haarlijn in een enkelvoudige ingreep verlaagd kan worden dan kunt u de wijs-, middel- en ringvinger van één hand net achter uw haarlijn plaatsen en ze op en neer bewegen terwijl u op uw schedel drukt. U voelt dan de beweeglijkheid van uw haarlijn. Over het algemeen is deze beweeglijkheid plus 0,5 cm extra de te verwachten verlaging van de haarlijn in een enkelvoudige ingreep. Als u echt meer wilt, heeft u een tweeledige ingreep met expander nodig.

Wie is geen goede kandidaat voor een haarlijnverlaging?

 • Mannen—Mannen zijn slechte kandidaten voor het verlagen van de haarlijn. Aangezien hun haarlijn vaak steeds verder terugwijkt naarmate ze ouder worden zullen de littekens van de haarlijnverlaging – die eerst onder het haar verborgen zaten – zichtbaar worden, tot grote ontevredenheid van de patiënt (en de chirurg).
 • Vrouwen met alleen een inhammen probleem—Vrouwen die in het midden een goede hoogte van het voorhoofd hebben en niet al te diepe inhammen aan de zijkanten doen er beter aan een haartransplantatie te overwegen. Het resultaat van een haartransplantatie in het gebied van de inhammen zal er redelijk natuurlijk uitzien en de nadelen van een chirurgische ingreep worden niet gerechtvaardigd alleen door het behalen van een sneller resultaat.

Hoe bereidt u zich voor op een haarlijnverlaging?

Er is geen specifieke voorbereiding voor deze ingreep.

Wat is het gemiddelde behandelingsplan van een haarlijnverlaging?

Een haarlijnverlaging is een poliklinische ingreep die binnen één dag wordt verricht (overnachten in het ziekenhuis is niet nodig.)

Wat kan ik verwachten en wat moet ik doen tijdens de herstelperiode na het verlagen van de haarlijn?

 • De dag van de ingreep—Op de dag van de ingreep en de dag erna kan de patiënt lichte pijn voelen of wat ongemak ervaren dat gemakkelijk verholpen kan worden met de pijnstillers die wij u meegeven.
 • De eerste week—Gedurende de eerste week kan er een lichte zwelling optreden en wat beurse plekken, maar niet bijzonder opvallend. Als er nieten zijn gebruikt worden die na 7 dagen verwijderd. Voor buitenlandse patiënten geldt dat ze nog dezelfde dag weer naar huis kunnen. De nieten kunnen in hun eigen land door een huisarts verwijderd worden. De gebruikte hechtingen zijn oplosbaar.
  De volgende weken—Hechtingen—Na twee tot drie weken vallen de oplosbare hechtingen in de haarlijn er vanzelf uit.
 • Na 6 weken beginnen er haren door het litteken heen te groeien waardoor het minder zichtbaar wordt.
 • Litteken—Het litteken blijft gedurende een periode van 2-6 maanden rood en opgezet. Na ongeveer 6 weken beginnen er kleine haartjes door het litteken heen te groeien waardoor het minder zichtbaar wordt.
 • Gevoelloosheid—Alle patiënten ervaren een gevoelloosheid van de voorkant van de hoofdhuid. Het gevoel keert terug gedurende een periode van tussen de 3 en 12 maanden. Soms ondervindt men een jeukerig gevoel tijdens de herstelperiode.
 • Tijdelijke haaruitval—Twee tot vier weken na de ingreep kan er haaruitval van de fijne haartjes optreden. Dit heet een “effluveum” en doet zich bij ongeveer vijf procent van de ingrepen voor. Het wordt veroorzaakt door de tijdelijk gereduceerde bloedtoevoer van de verplaatste huid. Het haar komt normaal gesproken binnen 3 maanden weer terug. Wij adviseren in sommige gevallen om na de ingreep een 5% Minoxidiloplossing te gebruiken voor de voorkant van de haar-dragende hoofdhuid. Dit kan de mogelijke haaruitval verminderen en een snellere groei bevorderen van de uitgevallen haren en van de haren die door de incisie heen groeien.
 • Volledig herstel—Volledig herstel kunt u verwachten na 12 tot 18 maanden als het litteken volgroeid is. Het litteken blijft zichtbaar, maar na een jaar is het meestal te vaag om op te vallen.

Complicaties

 • Hypertrofisch litteken—Sommige patiënten hebben de aanleg hypertrofische (opgezwollen) littekens te ontwikkelen. Dit kan behandeld worden met (herhaalde) corticoïde injecties of het chirurgisch wegsnijden van het litteken gevolgd door (herhaalde) corticoïde injecties.
 • Dunner wordend haar—Deze complicatie is geconstateerd bij één procent van de patiënten.
 • Verminderde gevoeligheid van de hoofdhuid—Het is mogelijk dat er een permanente vermindering van de gevoeligheid van de hoofdhuid optreed. De patiënten die dit meldden ondervinden dit niet als een probleem.

Hoe lang kan ik verwachten dat het resultaat van een haarlijnverlaging duurt?

Voor altijd.