Wat is lipofilling van de lip(pen)?

Naarmate we ouder worden verliest de huid aan elasticiteit en volheid. Lipofilling of vettransplantaties brengen vetweefsel in de diepere huidlagen en verschaffen structurele ondersteuning aan de huid.

Voordelen

 • Permanent effect (of duurt op zijn minst meerdere jaren).
 • Geen allergische reacties mogelijk.

Nadelen

 • Een operatieve ingreep is noodzakelijk (kan evenwel onder plaatselijke verdoving worden verricht).
 • Een uitvaltijd van 2 tot 3 weken is normaal omdat er na lipofilling aanzienlijke zwelling en beursheid van de lippen optreed. Het zal tijdens deze periode niet mogelijk zijn op de gebruikelijk manier te eten en drinken omdat de lippen erg gezwollen en stijf zullen zijn en u er erg weinig gevoel in zult hebben.

Hoe werkt lipofilling van de lippen?

Er wordt eerst vet van een andere plek van het lichaam weggenomen, meestal uit de buik of de bovenbenen. Dit vet wordt vervolgen in uw lippen geïnjecteerd met bijzonder dunne canules of naalden die speciaal voor dit doel zijn ontworpen.

Wat can lipofilling van de lip(pen) voor u doen?

Lipofilling van de lip kan helpen de lippen te vergroten en volume te herstellen. Het helpt ook de randen van de lippen te definiëren. Dit overgangsgebied vervaagt steeds meer naarmate we ouder worden. Vettransplantatie kan rimpels rond de mond en boven de lippen verhelpen.

Wat betreft de vermiljoengrens, het wordt als vrouwelijker gezien wanneer deze vol is en een goede projectie heeft. Dit is ook een typerend kenmerk van jeugdigheid. Dit is de reden dat lipvergroting een van de meest populaire cosmetische ingrepen in de moderne esthetische geneeskunde is.

Het is ook gebleken dat vettransplantaties een positief, verjongend effect op een oudere of beschadigde huid hebben. De cellen in vettransplantaties zijn in staat beschadigd weefsel te ‘repareren’ en waarschijnlijk stimuleren ze de huidcellen stoffen aan te maken die de huidelasticiteit en de afzetting van essentiele structurele eiwitten verhogen.

Wie is een goede kandidaat voor lipofilling van de lippen?

 • Iedereen (merendeels vrouwen) met zeer dunne en platte lippen. De persoon moet over een minimale hoeveelheid vet (6ml per lip) beschikken voor de transplantatie.

Wie is geen goede kandidaat voor lipofilling van de lippen?

 • Mensen die aan anorexia lijden of atleten waar überhaupt geen vet voor een transplantatie gevonden kan worden.
 • Mensen met een sterk fluctuerend gewicht. Wanneer zij veel aankomen kunnen de lippen dikker worden en vice versa.

Hoe bereidt u zich voor op lipofilling van de lippen?

Er is geen specifieke voorbereiding op deze ingreep.

Hoe wordt lipofilling van de lippen uitgevoerd

Vettransplantatie wordt doorgaans onder lokale verdoving uitgevoerd. Als het met andere ingrepen wordt gecombineerd wordt meestal algehele verdoving toegepast. De methode die Dr Bart van de Ven toepast heet de Coleman-methode.

Liposuctie

Het vet dat gebruikt wordt om in de lip(pen) te injecteren kan door middel van liposuctie overal op het lichaam waar voldoende vet aanwezig is weggenomen worden, in de meeste gevallen is dat de (onder)buik of de bovenbenen. Nadat lokale verdoving op de betreffende plek is geïnjecteerd, wordt een hele kleine incisie gemaakt en vet opgezogen met behulp van een stompe naald met meerdere openingen en een speciaal zuigpompje. De kleine incisie wordt daarna met een steekje gehecht.

Filtratie

Het vet wordt gefilterd om bloed, olie en lokale verdoving van de vetcellen te scheiden.

Injectie van het vet

Als de behandeling onder lokale verdoving wordt uitgevoerd word(en) de lip(pen) met een minimale hoeveelheid lokale verdoving ingespoten waarna de vetcellen met zeer dunne canules worden geïnjecteerd. Als de behandeling onder algehele verdoving wordt uitgevoerd wordt er geen lokale verdoving geïnjecteerd omdat men heeft gemerkt dat de lokale verdoving een negatief effect heeft op de overlevingskansen van het geïnjecteerde vet.

De truck van het vet transplanteren is om met elke serie injecties steeds hele kleine hoeveelheden vet in te brengen. Op deze manier komt het getransplanteerde vet in direct contact met de omringende weefsels, waardoor het voor het vet mogelijk is erg snel in de vaten te groeien. Zo kan het vet overleven.

MAFT-pistool

Voor de injectie van het vet gebruiken wij het MAFT-pistool. Dit is een innovatief instrument ontwikkeld door Dr Lin uit Taiwan. Het maakt een gelijkmatige en precieze injectie van bijzonder kleine druppels vet mogelijk met een diameter van slechts één millimeter. Het is bewezen dat dit de optimale diameter voor het overbrengen van de vetdruppels is.

The hoeveelheid vet die overleeft is afhankelijk van het deel van het lichaam waar het in geïnjecteerd wordt en verschilt van persoon tot persoon. Wij hebben de indruk dat gemiddeld 50 procent van het in de lippen geïnjecteerde vet er zes maanden later nog steeds zit.

Tijdens de operatie wordt enigszins overgecorrigeerd.

Na zes maanden kunnen we spreken van een definitief resultaat omdat we daarna niet veel verandering meer zien. Hoe het getransplanteerde vet zich in de komende jaren/decennia zal gedragen is nog niet bekend. Het is echter waarschijnlijk dat het normale verouderingsproces door zal gaan en dat het vet langzaam verdwijnt. Maar we verwachten ook dat het verschil dat de transplantatie gemaakt heeft bijzonder langdurig zal zijn.

Na 6 maanden kan, indien noodzakelijk, een volgende vettransplantatie worden uitgevoerd totdat het gewenste effect is bereikt. Ongeveer 20 procent van onze patiënten hebben een tweede behandeling nodig.

Wat is het gemiddelde behandelingsplan voor lipofilling van de lippen?

Als op zichzelf staande behandeling wordt het uitgevoerd als een poliklinische ingreep.

Wat kan ik verwachten en moet ik doen tijden de herstelperiode na lipofilling van de lippen?

Zwelling

Direct na de ingreep zullen de lippen behoorlijk gezwollen en beurs zijn. Ongeveer 2 tot 3 weken lang kunt u niet op de gebruikelijke wijze eten of drinken.

In het begin zal de correctie er nogal overdreven uitzien. We overcorrigeren over het algemeen, hetgeen inhoudt dat meer vet wordt geïnjecteerd dan eigenlijk nodig is. Dat doen we omdat ongeveer 50 procent van de getransplanteerde vetcellen niet overleven.

Zo’n week tot tien dagen na de operatie zult u zich zeker genoeg voelen om naar buiten te gaan en uw normale, sociale leven weer op te pakken. Als er enige beursheid is opgetreden kan dit iets langer zichtbaar blijven maar u kunt dit redelijk succesvol maskeren met een goede concealer (lipstick).

Na zo’n 3 weken zijn ongeveer 80% van de blauwe plekken en zwellingen verdwenen.

Na 4 maanden heeft u een goede indruk van wat het uiteindelijke resultaat na 6 maanden zal zijn.

Correctie

Een tweede sessie kan noodzakelijk zijn om een eventueel tekort aan volume aan te vullen. Het overleven van vetcellen is afhankelijk van vele factoren. Uw lichaam neemt zelf op natuurlijke wijze vet op, en daarom moet de chirurg in eerste instantie te veel vet injecteren. Het slagingspercentage kan behoorlijk variëren. Hoe dan ook, een bepaalde hoeveelheid vet wordt door het lichaam weer geabsorbeerd en soms is maar een bepaald percentage blijvend, hoewel nieuwe technieken een steeds langere levensduur laten zien.

Als u in de toekomst zwaarder wordt

Als u na de vettransplantatie aanzienlijk zwaarder wordt kan dat zichtbaar zijn in het behandelde gebied.

Wat zijn de risico’s van lipofilling van de lippen?

 • Overvullen is bij onze patiënten nooit aan de orde geweest. Het is twijfelachtig of dat in één sessie überhaupt mogelijk is. Waarschijnlijk leidt overvullen tot een hoger percentage vetcellen dat niet overleeft. Al die mensen met onnatuurlijk grote lippen hebben injecties met kunstmatige vullers gehad of meerdere lipofilling sessies ondergaan.
 • Infecties hebben we nooit waargenomen.
 • Onregelmatigheden en kuiltjes komen zelden voor en kunnen in een volgende lipofillingsessie gecorrigeerd worden.
 • Soms slaat het vet minder goed aan dan verwacht. In zeldzame gevallen werkt lipofilling gewoon niet, zelfs niet na meerdere sessies.

Hoe lang kan ik verwachten dat het effect van lipofilling van de lippen duurt?

Hoe het getransplanteerde vet zich in de volgende jaren/decennia zal gedragen is nog onbekend. Het is echter waarschijnlijk dat het normale verouderingsproces verder gaat en dat het vet langzaam verdwijnt. Maar we verwachten ook dat het verschil dat de transplantatie gemaakt heeft heel lang zal duren, zo niet voor altijd.