Wat is een klassieke neuscorrectie?

Een neuscorrectie is een operatie waarbij de vorm van de neus wordt veranderd. De neus kan groter of kleiner worden gemaakt, de hoek van de neus ten opzichte van de bovenlip kan worden gewijzigd, de punt van de neus kan worden veranderd, en ook bobbels of indeukingen of andere onvolkomenheden aan de neus kunnen worden gecorrigeerd.

Voordelen

 • De neus bevindt zich in het midden van het gelaat en heeft daarom een grote invloed op uw uiterlijk.
 • Als u er goed uitziet, voelt u zich ook goed.

Nadelen

 • Een moeilijke operatie met risico’s als u naar de verkeerde chirurg gaat.

Hoe gaat een neuscorrectie in zijn werk?

Tijdens een neuscorrectie maakt Dr van de Ven insnijdingen om toegang te hebben tot het bot en kraakbeen dat de neus ondersteunt. De insnijdingen worden binnen in de neus gemaakt zodat ze na de operatie onzichtbaar zijn. In de meeste gevallen zal hij ook een een kleine insnijding maken in de columella (huid tussen de 2 neusgaten) zodat hij beter kan zien wat hij doet. Als deze insnijding volledig is geheeld zal hij niet meer te zien zijn van een normale afstand tussen mensen. Afhankelijk van het gewenste resultaat kan er wat bot en kraakbeen worden verwijderd, of kan er weefsel worden toegevoegd (van het tussenschot van de neus of van de oren of met gebruik van synthetisch materiaal). Nadat Dr van de Ven bot en kraakbeen heeft aangepast worden huid en weefsel opnieuw over de structuur van de neus geplaatst. Aan de buitenkant van de neus wordt een spalk geplaatst om de nieuwe neusvorm tijdens de genezing te ondersteunen. De spalk moet 6 dagen continu worden gedragen en daarna nog 2 weken ’s nachts om ervoor te zorgen dat de neusbotjes niet bewegen.

Dr van de Ven maakt bijna altijd gebruik van algehele verdoving. Alleen kleine correcties aan de neuspunt kan hij in plaatselijke verdoving doen. Het heeft zijn voorkeur dat de patiënt 1 nacht in de kliniek blijft, maar een operatie in  dagbehandeling is ook mogelijk.

Voor wie is een neuscorrectie geschikt?

 • Een neuscorrectie kan geschikt voor u zijn als u met een neus bent geboren die U niet mooi vindt of als u de manier waarop uw neus veroudert niet prettig vindt.
 • Verwachtingen zijn een belangrijk element bij het bepalen van de geschiktheid. De beste kandidaten voor een neusoperatie willen gewoon een verbetering van het uiterlijk van hun neus, maar zijn niet uit op perfectie. De ideale kandidaten zijn voor het overige tevreden met hun leven en verwachten niet dat ze door een neuscorrectie een ander mens worden.

Minimumleeftijd voor een neuscorrectie

Zo lang de groeicentra die in het achterste deel van het neustussenschot liggen tijdens de operatie niet worden beschadigd kan een neuscorrectie op elke leeftijd plaatsvinden. We geven er echter de voorkeur aan te wachten tot de patiënt 16 jaar is en beter kan overzien wat de gevolgen van een neuscorrectie zijn.

Voor wie is een neuscorrectie niet geschikt?

Naast de bovengenoemde voorwaarden is een goede gezondheid een absoluut vereiste. Als u grote gezondheidsproblemen hebt, moeten die eerst worden behandeld.

Hoe bereidt u zich voor op een neuscorrectie?

Er is geen speciale voorbereiding. Natuurlijk moet uw maag leeg zijn ten tijde van de operatie, wat betekent dat u vanaf 6 uur voor de operatie niet mag eten of drinken.

Hoe wordt een open neuscorrectie uitgevoerd?

De open of externe neuscorrectie maakt gebruik van een kleine overbruggende insnijding, een trans-columellar incision genoemd, om de insnijdingen in het rechter en het linker neusgat met elkaar te verbinden.

De meeste deskundigen op het gebied van neuscorrectie beschouwen een open neuscorrectie als de voorkeursprocedure als de anatomie van de neus ‘moeilijk’ is, en veel van de effectiefste technieken van de moderne neuscorrectie kunnen alleen via de open methode worden uitgevoerd.

De genezen ‘trans-columellar incision’ is, indien juist uitgevoerd, vaak onzichtbaar en resulteert bijna nooit in een aanstootgevend litteken.

Volgorde van procedures

Indien nodig kan Dr van de Ven de operatie beginnen met het nemen van wat kraakbeen van het oor, maar dit is zelden nodig omdat er meestal nog kraakbeen in het neustussenschot is dat getransplanteerd kan worden.

 1. Injectie plaatselijke verdoving.
 2. Correctie neustussenschot (correctie van afwijking, verlenging, inkorting) en nemen transplantaat ter ondersteuning voor de neuspunt.
 3. Voorbereidende reductie van de hump/ verlaging van de neusrug.
 4. Correctie van het kraakbeen dat de neuspunt ondersteunt (mediale en laterale crurae).
 5. Creëren neuspunt (double dome techniek, lateral steal, interdomal sutures).
 6. Osteotomie (lateraal en mediaal, intermediate op indicatie).
 7. Definitieve verlaging van de neusrug.
 8. Plaatsen en inhechten van spreader grafts (reepjes kraakbeen) indien nodig (om ervoor te zorgen dat de lucht goed door de neus kan stromen).
 9. Sluiten middels het plaatsen van hechtingen.
 10. Basale uitsnijdingen (verkleinen neusgaten en eventueel neusvleugels).

Wat kunt u verwachten en wat moet u doen tijdens de herstelperiode na een neuscorrectie?

De dag van de ingreep

 • Pijn — Merkwaardig genoeg is pijn na een neuscorrectie geen echt probleem.
 • Verstopping — Het duidelijkste en enigszins ergerlijke symptoom na een neuscorrectie is verstopping. Omdat er een interne zwelling in uw neus zit, ervaart u de eerste paar weken nadien wat verstopping, tot de zwelling geleidelijk afneemt. Dit is meestal de eerste paar dagen na de operatie het ergst. Na 2 – 3 weken zou het ademen weer normaal moeten verlopen.
 • Zwellingen en kneuzingen — Zwellingen en kneuzingen aan de buitenzijde van uw neus en wangen komen ook na de operatie voor. Dit kan variëren van matig tot bijna niks, maar meestal zit het er tussenin. Zelfs in de ergste gevallen is de kneuzing meestal in 7-14 dagen na de operatie over.

De eerste week

 • De meeste patiënten stoppen een week met werken en andere belangrijke activiteiten.
 • U krijgt een aluminium spalkje op uw neus en een aantal hechtingen die verwijderd moeten worden. Dit gebeurt 6 dagen na de operatie. Als het spalkje is verwijderd, ziet u er binnen 1 tot 2 weken na de operatie weer toonbaar uit. Niet dat u in die week uw huwelijk zou willen plannen, maar uw vrienden en collega’s zouden geen kneuzingen en zwellingen moeten kunnen zien. U kunt uw gezicht voorzichtig wassen en na een week een beetje dekkende make-up of foundation aanbrengen.

De eerste maand

 • Ongeveer 2 tot 3 weken na de operatie is ongeveer 70% van de zwelling verdwenen, en kunt u de veranderingen op waarde schatten. U kunt pas na ongeveer 6 weken na de operatie de details zien, want dan is ongeveer 80 to 85% van de zwelling weggezakt. Ook al ziet u er na 2 weken behoorlijk goed uit, u kunt zich nog wat verlegen voelen. Dat komt omdat uw neus (en vooral het puntje) na de operatie een beetje (en soms heel erg) verdoofd aan kan voelen, ongeacht welke techniek er is gebruikt. Het kan enkele weken tot 6 maanden of langer duren voordat het gevoel volledig terug is. Uw neus zal de eerste week of 6 voelen alsof het niet uw neus is. Glimlachen en geanimeerd praten kunnen vreemd aanvoelen.
 • Veel patiënten zijn bang dat ze iets doen wat het resultaat kan schaden. Het is inderdaad juist dat een klap op Uw neus voor ongewenste herstelproblemen kan zorgen. Toch is er niet veel dat u kunt doen dat het resultaat schade toebrengt, dus wees niet te voorzichtig bij het aanraken van uw neus. Er zijn echter wel een paar dingen die u kunt doen om het herstelproces te versnellen en u sneller weer mooi te laten zijn. Leg de eerste 48 uur wat koele compressen op uw ogen en wangen. Vermijd de eerste paar weken buigen, tillen (meer dan 10 kilo), training of andere dingen waardoor uw bloeddruk stijgt. Dit kan de zwelling verergeren en bloeden veroorzaken. Zorg voor voldoende slaap. Ga naar buiten en doe wat lichte wandelingen. Eet goed. In de eerste weken ziet het er niet perfect uit, dus kijk niet te veel in de spiegel en staar u niet blind op kleine veranderingen.
 • Er zijn nog wat andere symptomen die in de maanden na de operatie veel voorkomen. Uw neus kan eerder gaan lopen, vooral als die geïrriteerd is. Uw neus zal een beetje opzwellen als u traint of iets inspannends doet. De huid op uw neus is gevoeliger voor pukkeltjes en gevoeliger voor verbranding door de zon. Onthoud dat na elke volgende hersteloperatie het hele herstelproces iets trager verloopt. Het is niet ongebruikelijk dat het, als u een revisieprocedure heeft gehad, wel 2 jaar of langer kan duren voordat u de gewenste veranderingen ziet.

Wat zijn de risico’s van neuscorrectie?

 • Anesthesie risico’s
 • Bloeding (hematoom)
 • Infectie
 • Slechte heling van de wond of littekenvorming
 • Verandering in gevoeligheid van de huid (verdoofd of pijn)
 • Een perforatie (gat) in het neustussenschot komt zelden voor. Extra chirurgische behandeling kan nodig zijn om het tussenschot te herstellen maar het kan zijn dat het onmogelijk is om deze complicatie te corrigeren
 • Moeilijkheden bij het ademhalen
 • De neus ziet er niet naar goed uit
 • Verkleuring en zwelling van de huid
 • Mogelijkheid van hersteloperatie
 • Hoe lang blijft het resultaat van neuscorrectie?
 • Als het goed is gedaan, blijft het resultaat voor altijd goed, hoewel het natuurlijke verouderingsproces een klein beetje invloed kan hebben op de vorm en het formaat van de neus.