Chirurgie van de bovenkaak

De Le Fort I osteotomie is de ruimtelijke herplaatsing van de bovenkaak. Deze ingreep voeren we uit onder algemene verdoving en met behulp van een lagere bloeddruk. De ingreep zelf duurt ongeveer anderhalf uur en wordt volledig uitgevoerd binnenin de mond. We maken een  ‘U-vormige’ snede in het tandvlees boven de boventanden om zo toegang te verkrijgen tot het kaakbot. De sneden in het bot van de bovenkaak maken we met behulp van gespecialiseerde instrumenten (zoals boren en/of reciproke zagen), die zorgen voor een gecontroleerde splijting van het bot. We kunnen bijkomend extra bot verwijderen, indien de bovenkaak verkort dient te worden. Omgekeerd kunnen we ook bot toevoegen om de kaak naar beneden te brengen en te verlengen. Dit houdt weliswaar bottransplantatie in. De bovenkaak wordt dan verplaatst naar zijn uiteindelijke positie (die reeds voor uw operatie werd gepland en bepaald) en vastgezet door middel van kleine titanium platen en schroeven, die permanent geplaatst worden. Vervolgens hechten we het tandvlees en de spieren terug vast door middel van oplosbare hechtingen. Het duurt drie tot vier weken voor deze hechtingen zijn opgelost, of u kan ze laten verwijderen. De kaakstukken genezen en groeien terug aan elkaar kort na de operatie. Na ongeveer een maand heeft de kaak terug zijn normale sterkte teruggekregen.

Hulp bij de instelling van de nieuwe beet is vaak noodzakelijk na de ingreep. Dit bekomen we met behulp van twee elastieken rekkers op de beugel die de instelling van de nieuwe beet begeleiden.

Zwelling in het aangezicht is variabel van persoon tot persoon en wordt tijdens de ingreep onder controle gehouden door toediening van intraveneuze corticosteroïden bij de anesthesie. Patiënten hebben nadien gedurende enkele dagen nood aan een licht dieet. Na enkele dagen is zachte voeding mogelijk, zoals spaghetti en hamburgers.

Om goed op de onderkaak te passen, kan de bovenkaak te smal, te lang, of te kort zijn, of teveel naar voor of naar achter gelegen zijn. Heelkunde van de bovenkaak is dan ook de enige manier om deze afwijkingen te corrigeren. In deze zogenaamde maxillaire heelkunde kan de bovenkaak meer naar voor, naar achter, of hoger of lager worden gepositioneerd (in het laatste geval weliswaar met opvulling door middel van bottransplantaat). Asymmetrie tussen de beide gelaatshelften kan dan ook worden gecorrigeerd door rotatie of translatie van de bovenkaak, vooral als de dentale middellijn afwijkend is. Verbreding van de bovenkaak is eveneens mogelijk door een heelkundige splijting op de middellijn gevolgd door uitrekking.

 

Het is cruciaal om te bepalen waar we de bovenkaak plaatsen tijdens de ingreep. Daarom doen we een klinisch onderzoek en werken we alles verder uit door middel van computeranalyse met behulp van 3D CT-beelden en software (Maxilim). Deze illustreert architecturaal de beweging die wordt gemaakt, rekening houdend met het omgevend skelet en de weke delen. De verticale positie van de bovenkaak bepalen we door na te kijken hoeveel van de bovenste snijtanden onder de bovenlip zichtbaar is in rust en wanneer de patiënt lacht.

Af en toe zijn ook bottransplantaten noodzakelijk bij de Le Fort I osteotomie. Dit om een goede botheling en groei over de uiteengetrokken botfragmenten te kunnen garanderen (bij verplaatsingen naar beneden en grote verplaatsingen naar voor). Het bottransplantaat halen we vaak uit de voorste heupkam (via een incisie van 2 cm in het gebied bedekt door ondergoed, en de ingreep duurt een half uur). We kunnen het bottransplantaat ook halen uit de kin of de onderkaak, in geval van zowel een ingreep in de boven- en onderkaak (bimaxillair), maar dit is niet altijd mogelijk .

De operatie voeren we vaak samen uit met een bilaterale sagittale split osteotomie van de onderkaak (BSSO) (ruw geschat in 40 % van de gevallen). Zoals eerder vermeld noemen we dit een bimaxillaire osteotomie. Bimaxillaire osteotomieën duren ongeveer drie tot drie en een half uur en kunnen indien nodig gelijktijdig worden uitgevoerd met bijkomende heelkunde van de kin (45 minuten extra) en liposuctie met vetopbouw (60 tot 75 minuten extra).

Veelgestelde vragen

 • Is het nodig om de kaken samen te binden met stalen draad?

  Neen, helemaal niet. De kaken genezen doorheen de plaatjes en schroeven. Deze zijn noodzakelijk om de ‘opzettelijke breuk’ onbeweeglijk en ter plaatse te houden. Na de ingreep kunnen enkele elastieken rekkers geplaatst worden om gedurende een aantal weken de juiste occlusie en beet te begeleiden.

 • Komt gezichtszwelling voor na de ingreep?

  Dit verschilt van patiënt tot patiënt. Tijdens de ingreep krijgt u in de bloedbaan corticosteroïden bij de anesthesie om directe zwelling te vermijden. Na de ingreep varieert de zwelling echter van persoon tot persoon. Zo merken we vaak meer zwelling op bij jonge dan bij oudere patiënten. Blonde personen hebben ook meer kans om zwelling te ervaren dan patiënten met een donkere haarkleur. Na een week is reeds één derde van de zwelling verdwenen, en na een drietal weken minstens twee derde. Na drie weken zijn de wangen mogelijk nog wat bol, maar deze zwelling ontstaat zuiver door lymfevocht en vraagt enkel wat meer tijd om te genezen.

 • Is het mogelijk om de resorptie van de zwelling te bespoedigen?

  Jazeker. Na enkele dagen kan u door een erkend fysiotherapeut een lymfedrainagemassage laten uitvoeren om ontzwelling te bespoedigen. Dit is zelfs nog nuttiger na een ingreep van de bovenkaak type Le Fort I.

 • Is het mogelijk dat ik blauwe plekken vertoon in mijn gezicht?

  Het is mogelijk dat u na de ingreep blauwe plekken vertoont in het gezicht. Deze plekken krijgen geleidelijk aan alle kleuren van de regenboog, van blauw naar geel. Door de zwaartekracht zakken ze richting sleutelbeenderen. U hoeft zich echter geen zorgen over te maken, want na enkele weken verdwijnt de gele kleur volledig.

 • Hoef ik een dieet te volgen na de ingreep?

  Na de ingreep hebben patiënten gedurende enkele dagen nood aan een licht dieet met zachte voeding. Spaghetti en hamburgers kan u reeds na enkele dagen eten. Het best bereidt u een kwalitatieve bouillon met daarin stukjes vlees, en eventueel ook aardappelen en groenten. We raden u aan om kleine hoeveelheden, maar frequenter, te eten. In plaats van slechts drie maaltijden eet u de eerste dagen na de ingreep het best zes tot acht kleine maaltijden per dag. Het belangrijkste is om veel te drinken, op zijn minst een halve liter per dag.

 • Kan er schade van de gevoelszenuw optreden?

  Een vermindering van gevoel in de bovenlip en wangen komt wel eens voor, maar hiervan herstelt de patiënt bijna altijd na enkele weken. De oorzaak is een retractie van de zachte weefsels naar de wang toe. Een bepaalde graad van permanente gevoelsverandering is zeldzaam na een ingreep in de bovenkaak. Het gevoel vooraan in het tandvlees en het gehemelte is vaak wel aangetast gedurende enige tijd (weken tot maanden). Maar uiteindelijk herstelt zich dit en keert het gevoel geleidelijk aan terug, van achter naar voor toe.

 • Kan er schade van de motorische zenuwen optreden?

  Dit is bijna onmogelijk en is dusdanig een zeer zeldzame complicatie.

 • Is een terugval van de kaak mogelijk?

  Complicaties op lange termijn omvatten ook de terugval van de kaak. Dit kan in verband worden gebracht met uw leeftijd. De meerderheid van de terugvallen worden niet eens opgemerkt door de patiënten. Een terugval van de kaak beïnvloedt zelden de esthetische bevordering die werd gemaakt, maar het kan wel de occlusie en beet compromitteren.

 • Worden er elastieken geplaatst?

  Hulp bij de instelling van de nieuwe beet is vaak noodzakelijk na de ingreep. Dit kunnen we bekomen met behulp van twee elastieken rekkers op de beugel die de instelling van de nieuwe beet begeleiden.

 • Is een bloedtransfusie nodig?

  Er is geen bloedtransfusie nodig voor deze ingreep.

 • Is het nodig om in het ziekenhuis te verblijven na de ingreep?

  Gewoonlijk slechts één nacht.

 • Mag ik niezen en mijn neus snuiten?

  Indien u moet niezen, is het belangrijk dat u dat doet met open mond. U mag uw neus niet snuiten, omdat er dan lucht kan glippen doorheen de sneden in het bot. Na de ingreep zijn de sinussen tijdelijk open en slechts bedekt met zacht weefsel. Bij het uitoefenen van druk blaast u hierdoor lucht vanuit de neus in de sinussen, doorheen de botincisies om te eindigen tussen de zachte weefsels van de wang.

 • Wat gebeurt er met de vorm van mijn neus?

  Wanneer de bovenkaak naar voor wordt verplaatst of naar boven wordt geïmpacteerd, kan u gedurende enkele weken een ‘omhoog gedraaide’ neus hebben. Dit zal terug normaliseren binnen de komende weken tot maanden. Soms kunnen de neusvleugels een beetje naar buiten draaien en verbreden, maar er zijn manieren om dit tijdens de ingreep te omzeilen.

 • Hoef ik me zorgen te maken over eventuele neusbloedingen na de ingreep?

  Lichte neusbloedingen zijn mogelijk na de ingreep, maar deze verdwijnen geleidelijk tijdens het genezingsproces.