Chirurgie van de kin

De kin is van vitaal belang in de globale esthetiek van het aangezicht, evenals de jukbeenderen. De positie van de kin beïnvloedt en bepaalt de hele architectuur van het gezicht. De ingreep kan in een aparte sessie worden uitgevoerd of als aanvulling tijdens de orthognatische ingreep. Deze ingreep kan 30 tot 60 minuten duren.

De heelkunde van de kin is een essentieel onderdeel van de orthognatische heelkunde. We dienen hiermee rekening te houden in het behandelplan van de patiënt. Indien ervoor gekozen wordt, is de juiste chirurgische strategie bepalen de volgende stap. De kin zelf kan worden verbreed of versmald, en kan naar voor of naar achter worden verplaatst. De kin kan eveneens verlengd of verkort worden. We kunnen de kin ook draaien, verschuiven of bijwerken en remodelleren.

We krijgen toegang tot de kin door een snede te maken in de mond achter de onderlip. Deze incisielijn is een week na de ingreep nog nauwelijks zichtbaar en geneest zeer goed. We maken een snede in het bot op de aangewezen plaats: voldoende gesitueerd onder de uitgang van de gevoelszenuw die de onderlip bevloeit (nervus mentalis) en ook voldoende onder de wortelpunten. Het bot wordt ingesneden met behulp van een reciproke zaag. Vervolgens herplaatsen we de kinpunt en kunnen we kunstmatig bottransplantaat toevoegen wanneer dit is geïndiceerd. De twee fragmenten maken we daarna aan elkaar vast door middel van twee titantium schroeven en/of een specifieke kinplaat. De spieren worden vervolgens terug aan elkaar gehecht met resorbeerbare PDS-hechtingen en ook de bovenliggende lagen worden goed gesloten.  Na de ingreep brengen we  gedurende enkele dagen Steri-Strip pleisters op de kin aan ter begeleiding van goede spieraanhechting aan het bot. De ingreep zelf duurt een 45-tal tot 60 minuten en wordt vaak uitgevoerd in combinatie met een ingreep van de boven- of onderkaak, of als aparte procedure. Deze ingreep voeren we altijd uit onder algemene anesthesie.

Veelgestelde vragen

  • Is een siliconen of Medpor implantaat een alternatieve methode?

    Sommige chirurgen gebruiken inderdaad siliconen of Medpor, en het implantaat wordt vaak ingebracht doorheen een incisie in de huid onderaan de kin. Maxillofaciale chirurgen gebruiken gewoonlijk geen implantaten of submentale incisies. Siliconen heeft de eigenschap dat het na enkele jaren ter plaatse vaak dieper in het bot wordt geduwd, soms tot zelfs 0,5 tot 1 cm. Dit wordt veroorzaakt door de kracht van de spieren die het implantaat bedekken, waardoor het kinbot in de loop van tijd stilaan wegtrekt. Dr. Defrancq heeft verscheidene van deze implantaten verwijderd en vervangen door een goede genioplastie advancement (met andere woorden kin naar voor verplaatst).

  • Treedt er gevoelsstoornis op na de ingreep?

    Na de ingreep kan er een tijdelijke gevoelsverandering optreden in de onderlip, zoals dit ook kan voorkomen bij ingrepen van de onderkaak (BSSO). In de meeste gevallen verdwijnt dit na verloop van tijd.