Kaakhoekreductie of reductie gonioplastie

De vorm van de onderste kaakhoeken heeft een belangrijke invloed op het uitzicht van het gezicht. Hoe prominenter of vierkanter de kaakhoeken zijn, hoe meer de gelaatstrekken mannelijke kenmerken vertonen. Wanneer de kaakhoeken te prominent zijn, kan de onderkaak onevenredig breed zijn in verhouding met de rest van het gezicht. Dit kan leiden tot een vierkant gezicht en vormt de motivatie om over te gaan tot esthetische aanpassing van de kaakhoeken, beter gekend als genioplastie. Soms wordt eveneens een decorticatie van het gebied uitgevoerd, waarbij de buitenste botlaag van de kaakhoek wordt bijgeschaafd. In sommige gevallen verwijderen we het binnenste deel van de masseterspier (kauwspier) of gebruiken we botoxinjecties (50 i.e.) om de involutie te bevorderen van de spier in samenhang met de botverwijdering.

Kaakhoekreconstructie of opbouw van de kaakhoek

Bij deze patiënten is de voorbereidingsfase zeer uitgebreid. Indicaties voor deze ingreep zijn voornamelijk infectie en trauma. Dr. Defrancq is van mening dat 3D-analyse en stereolytografische modellen in de voorbereiding essentieel zijn. We beginnen met de 3D-gestuurde opbouw van de kaakhoek uit was rechtstreeks op het stereolytografisch model (plastieken kopie van uw eigen kaak). Het uiteindelijke materiaal is dan PEEP of orthopedische hars (palacos).

Op de plastieken replica van de kaak (stereolytografisch model) wordt de kaakhoek eerst gemaakt uit bijenwas door de chirurg (1). Deze wordt vervolgens omgezet in hars (2) in het laboratorium. Een negatief van deze kaakhoeken wordt vervaardigd in siliconengelei en wordt dan gesteriliseerd (3). Tijdens de ingreep wordt deze steriele siliconen behuizing opgevuld met klassieke orthopedische hars (4).

Veelgestelde vragen

  • Is een siliconen implantaat een aanvaardbaar alternatief?

    Siliconen implantaten zijn eerder zacht en elastisch. De moeilijkheid bestaat erin ze fatsoenlijk te fixeren op de juiste plaats en ze ook na verloop van tijd ter plaatse te houden. Dit maakt dat dergelijke implantaten onvoorspelbaarder zijn.

  • Zijn er esthetische complicaties mogelijk?

    Indien de spierlus rond de onderrand van de onderkaak (pterygo-masseter sling) wordt doorbroken en omhoog kruipt, kan een spierscheur ontstaan aangezien er geen hechting meer is aan het bot. De spier kan dan een bol vormen boven het implantaat wanneer de patiënt kauwt.

  • Wanneer is een implantaat uit orthopedisch hars geïndiceerd en wanneer uit PEEK (poly-ethylene-ethylene-ketone)?

    Dat is een kwestie van kosten, complexiteit en ook voorkeur van de chirurg. Orthopedische hars is meer kunstmatig en vergt intensiever werk van de chirurg, maar kan uiteindelijk wel worden geleverd aan de helft van de prijs in vergelijking met PEEK. Het implantaat uit PEEK wordt volledig computergestuurd vervaardigd in een bedrijf. Voor de chirurg is het gemakkelijker om begeleid te worden door een stereolytografisch model en dit te gebruiken als werkmodel, aangezien dit een exacte plastieken replica is van uw eigen kaak met hetzelfde gevoel. Bij PEEK wordt alles volledig computergestuurd door middel van 3D-analyse, waardoor de beelden over en weer moeten worden gestuurd naar het bedrijf tot de uiteindelijke juiste vervaardiging van het model.