Anti-Pigmentvlekken zalfkuur

Deze krachtige zalfkuur is ontwikkeld door de beroemde dermatoloog Dr Obagi als onderdeel van een wetenschappelijk geavanceerde huidverzorgingsbehandeling voor het realiseren van een gezonde huid en de behandeling van onregelmatige huidpigmentatie. Één behandeling duurt één huidcyclus van 6 weken. Het maximale effect wordt na 3 cyclussen bereikt. Herstel de natuurlijke, gezonde en jeugdige conditie van uw huid.

Voordelen

 • Indrukwekkende vermindering van pigmentvlekken met als resultaat een meer gelijkmatige huid.
 • De zalven dringen door tot onder het huidoppervlak, waar ze de huidcelfuncties op celniveau transformeren en de schade van binnenuit herstellen waardoor een gezonde, jonger-ogende huid onthuld wordt met klinische verbeteringen zoals verhoogde stevigheid en elasticiteit, een rozige glans, verhoogde hydratatie, een gelijkmatiger teint en een verhoogde tolerantie voor irriterende stoffen van buitenaf.
 • De Anti-Pigmentvlekken Zalfkuur verbetert het aanzien en de kwaliteit en vertraagt het verouderingsproces van de huid. Het voorkomt het verslechteren van de huid en vertraagt of elimineert de noodzaak van latere procedures. Als u een behandeling ondergaan heeft, kan het programma voor het herstellen van een gezonde huid er voor zorgen dat de resultaten langer duren.

Nadelen

 • Deze behandeling verhoogt het risico op zonnebrand. U moet er voor zorgen (schaduw, sunblock, etc.) dat u behandelde huid beschermt.
 • De huid kan er in eerste instantie slechter uit gaan zien voordat er verbetering optreedt.  Deze zalfkuur kan gedurende de eerste zes weken leiden tot een erythematische en schilferig ogende huid, maar dit is een normaal effect. Gedurende een periode van ongeveer 6 weken worden de beschadigde bovenste lagen van de huid vervangen door nieuwe lagen met gezondere cellen. Een of meer van de volgende symptomen kunnen optreden: droogte, schilferen, roodheid, gevoelige huid, jeuk, een branderig gevoel, rimpels kunnen erger lijken, acne kan erger lijken. Dergelijke reacties geven aan dat de behandeling effect heeft en dat de huid erop reageert en bezig is zich te herstellen. Deze reactie geeft aan dat de huid aanvankelijk weinig verdraagt, en dat is juist wat het programma beoogt te verbeteren.

Introductie van de vier belangrijkste huidcellen

Het voornaamste doel van de Anti-Pigmentvlekken Zalfkuur is het verminderen van pigmentvlekken, het verbeteren van de kwaliteit van de leerhuid en opperhuid, het verhogen van de tolerantie voor externe factoren en het verbeteren van de doorbloeding van de huid. Deze resultaten worden bereikt door het reguleren van de functies van de vier belangrijkste huidcellen.

 1. Keratinocyten—Een keratinocyt is de meest talrijke cel in de opperhuid, de buitenste huidlaag, die voor 90% uit deze cellen bestaat. Keratinocyten verjongen zichzelf voortdurend. De verjongingscyclus van de opperhuid duurt normaal gesproken ongeveer zes weken. Dit is de tijd die een keratinocyt nodig heeft om te rijpen, de hoornlaag te bereiken en af te schilferen (dit proces heet keratinisatie). De voornaamste functie van keratinocyten is het vormen van een barrière tegen omgevingsschade.
 2. Melanocyten—Deze cellen worden verspreid door de basislaag van keratinocyten aangetroffen. Ze produceren melanine, de stof die de huidskleur bepaalt.
 3. Fibroblasten—Deze cel produceert collageen, elastine en glycosaminoglycaan, de stoffen die verantwoordelijk zijn voor stevigheid, strakheid en afdoende hydratatie.
 4. Angioblasten: Deze cellen creëren haarvaatjes die verantwoordelijk zijn voor een verbeterde huiddoorbloeding met verminderde vaalheid en een meer roze teint, snellere wondgenezing en verbeterde verwijdering van potentieel giftige stoffen.

De vijf zalven van de Anti-Pigmentvlekken Zalfkuur

1. Tretinoin

 • Tretinoïne, ook wel retinol, retinolzuur of vitamine A genaamd, is de belangrijkste zalf van deze kuur. Tretinoïne heeft een normaliserend effect op de cellen van de opperhuid (keratinocyten). Het vermindert ook het epidermale melaninegehalte en het is gebleken dat het de vorming van nieuw collageen in de huid faciliteert.
 • Tretinoïne is een zalf die uitsluitend op voorschrift van een arts verkregen kan worden die al meer dan 30 jaar in gebruik is voor de klinische behandeling van chronische huidklachten zoals acne, huidveroudering door UV-straling en psoriasis. Tretinoïne is effectief bij het verbeteren van de klinische kenmerken die geassocieerd worden met een door UV-straling verouderde huid. Tretinoïne was de eerste actieve stof die door de Amerikaanse Food and Drug Administration werd goedgekeurd voor de behandeling van de klinische kenmerken die geassocieerd worden met een door UV-straling beschadigde huid.
 • De voordelen van tretinoïne – die uitgebreid gedocumenteerd zijn – worden helaas vooraf gegaan door een aantal bijwerkingen zoals roodheid, droogheid en schilfering. Deze reacties verdwijnen over het algemeen als de huidtolerantie weer hersteld is. Tijdens klinische testen waren de meest gerapporteerde bijwerkingen van een tretinoïne behandeling een aanvankelijke irritatie van de huid in de vorm van schilfering, een branderige sensatie, prikkende sensatie, roodheid en jeuk. Deze reacties waren over het algemeen mild tot matig van aard en namen vaak af na een tijdelijke reductie in de frequentie van het opbrengen. De signalen en symptomen van irritatie waren het sterkst tijdens de tweede week van de tretinoïnebehandeling en namen daarna over het algemeen af. U moet rekenen op een reactie op tretinoïne. Deze reactie is een gewenst teken dat de behandeling aanslaat. Aangezien er geen vervanging bestaat voor tretinoïne zit er niets anders op. Het effect duurt tot wel vier maanden, zelfs nadat het opbrengen is gestopt.
 • Retinoïden zijn vetoplosbare stoffen die makkelijk door celmembranen heendringen. Tretinoïne dringt tot in de kern van de cel door en activeert de gentranscripties, hetgeen resulteert in het produceren van substanties die met de omgeving van de cel reageren. Het verhoogt de delingssnelheid van de keratinocyten in de opperhuid, waardoor de barrièrefunctie versterkt wordt. Tretinoïne stimuleert de fibroblasten tot het vormen van nieuw collageen en elastine waardoor de stevigheid en elasticiteit van de huid toeneemt. De melanocyten gaan minder melanine produceren. Angiocyten worden geactiveerd en de vorming van nieuwe haarvaatjes gestimuleerd waardoor potentieel giftige stoffen sneller afgevoerd kunnen worden. In klinische termen betekent dit een zeer gewenste rozige glans.

2. Hydroquinon

 • Hydrochinon is een plaatselijk depigmentatiemiddel dat uitsluitend op voorschrift van een arts verkregen kan worden en dat specifiek op het het melanocytisch systeem inwerkt om de vorming van nieuw melanine te verhinderen. Het doel is de melanocyten te onderdrukken en reguleren voor een meer gelijkmatige teint en vermindering van hyperpigmentatievlekken. De teint wordt gelijkmatiger. De huid word niet onmiddellijk lichter omdat hydrochinon alleen de vorming van nieuw melanine voorkomt en de productie hervat wordt wanneer het gebruik niet wordt voortgezet.
 • Hydrochinon blokkeert de vorming van nieuw melanine.
 • Onder de – overigens zeldzame – bijwerkingen zijn een prikkende sensatie, huiduitslag, irritatie en allergische reacties. De werking van hydrochinon duurt slechts kort en de huid moet er twee keer daags mee verzadigd worden. Als een gelijkmatige teint eenmaal bereikt is, kan de frequentie van het opbrengen geleidelijk verminderd worden. Het einddoel is een meer gelijkmatige verdeling van melanine (gelijkmatiger teint).
  Naarmate de melanineproductie afneemt wordt de huid gevoeliger voor zonnebrand. Daarom moet ook een sunblock gebruikt worden.

3. Glycolzuur

 • Glycolzuur is een exfoliërende stof die helpt bij het versneld exfoliëren van de bovenste lagen van de opperhuid. Dit vergroot de effectiviteit en de penetratie van de tretoïne- en hydrochinonzalf. De voornaamste werking van glycolzuur is het verminderen van de hechting tussen de cellen van de bovenste huidlaag. Geforceerde exfoliëring met behulp van plaatselijk aangebrachte werkzame stoffen kan een gladdere huidstructuur herstellen. Bij lage concentraties tussen de 2 en de 8 procent worden slechts enkele laagjes van de hoornlaag verwijderd en blijven er genoeg cellen over om de barrièrefunctie van de huid in stand te houden.
 • Het effect van glycolzuur is tijdelijk omdat het het proces van deling en de opwaartse beweging van de keratinocyten niet beïnvloedt. Dit houdt in dat wanneer het gebruik gestopt wordt, de toestand van voor het gebruik van glycolzuur na 2 tot 3 weken weer terugkeert. Glycolzuren zijn extracellulaire stoffen die geen regulerende of intracellulaire werking hebben.

4. Sunblock

De Anti-Pigmentvlekken Zalfkuur verhoogt het risico op zonnebrand omdat de pigmentatie van de huid tijdelijk verminderd wordt. Sunblock wordt toegevoegd om de behandelde huid te beschermen.

5. Hydrocortison

Hydrocortison is een ontstekingsremmend middel dat de initiële reactie van de huid helpt kalmeren. Tretinoïne kan in het begin irritaties veroorzaken (roodheid, jeuk, extreme droogheid). Als het te onaangenaam wordt kunt U de cortison reddingscrème gebruiken, maar nooit langer dan een week achter elkaar per keer.

Wie is een goede kandidaat voor de Anti-Pigmentvlekken Zalfkuur?

 • Iedereen met een door UV-straling beschadigde huid met pigmentvlekken.
 • De Anti-Pigmentvlekken Zalfkuur is geschikt voor alle huidtypes.

Wie is geen goede kandidaat voor de Anti-Pigmentvlekken Zalfkuur?

 • Zwangere vrouwen
 • Moeders die borstvoeding geven

Hoe gebruikt u de zalven?

 • Een vette huid dient met zeep gewassen te worden om talg te verwijderen.
 • Mix de zalven in uw handpalm. Breng met twee vingers van de andere hand de zalf gelijkmatig op het gehele gezicht aan, met inbegrip van de bovenste oogleden en onder de oogleden (indien dat verdragen wordt), en tot aan de haarlijn en boven de oren.
 • Inmasseren tot de zalf volledig is opgenomen (kan even duren). Eindig bij de kaaklijn met een vegende beweging in de richting van de nek.
 • Tretinoïne— Éénmaal daags ’s avonds aanbrengen (pompje één keer indrukken).
 • Hydrochinon—Hydrochinon moet ’s ochtends en ’s avonds aangebracht worden (pompje één keer indrukken). De werking van hydrochinon duurt slechts kort, dus moet de huid er twee keer daags mee verzadigd worden.
 • Glycolzuur—Glycolzuur wordt één maal daags ’s ochtends aangebracht (pompje één keer indrukken). Glycozuur heeft een exfoliërende werking die helpt bij het versnellen van het exfoliëren van de bovenste lagen van de opperhuid. Dit vergroot de effectiviteit en de penetratie van de tretinoïne- en hydrochinonzalf.
 • Sunblock—Breng sunblock ’s ochtends onder de make-up aan (pompje één keer indrukken). Als de huid aan de zon wordt blootgesteld, moet de sunblock meerdere keren per dag (4x) opnieuw worden aangebracht.
 • Hydrocortison—Als de irritatie (roodheid, jeuk, extreme droogte) te erg wordt, kunt u de cortison reddingscrème gebruiken, maar doe dit niet langer dan 1 week achter elkaar per keer. Hydrocortison is een ontstekingsremmende stof die helpt bij het kalmeren van de eerste reactie van de huid.
 • Samenvattend:
  • ’s Ochtends: hydrochinon + sunblock + glycolzuur
  • ’s Avonds: tretinoïne + hydrochinon

Hoelang duurt het gemiddelde behandelingsplan van de procedure?

Één behandeling duurt één huidcyclus van 6 weken. Het maximale effect wordt na 3 cyclussen bereikt. Over het algemeen zijn er 3 rijpingscyclussen nodig om het grootste deel van de opperhuid te vernieuwen (vier-en-een-halve maand). Een grote verbetering kan over het algemeen al na de eerste cyclus (6 weken) van de zalfkuur worden waargenomen. Het maximaal bereikbare effect met de zalven wordt na 3 cyclussen gerealiseerd. Na deze 3 cyclussen kan een wekelijks onderhoudsprogramma eindeloos worden voortgezet.