Elektrolyse haarverwijdering

Elektrolyse klinkt een beetje als iets waarmee het monster van Frankenstein tot leven gewekt zou kunnen worden. Geen paniek, elektrolyse is gewoon een techniek om haar te verwijderen waarbij we een dunne sonde inbrengen in een haarfollikel om daarna de haarfollikel met elektrische stroom te vernietigen. Deze sonde gaat in de follikel van de huid maar voelt toch niet aan als een injectie omdat de huidbarrière niet wordt doorboord. De follikel is namelijk een natuurlijke opening van de huid.

Voordelen:

 • Geschikt voor alle haar- en huidtypes—Elektrolyse kan worden toegepast op alle haartypes en huidkleuren.
 • Alle lichaamsbeharing—Elektrolyse kan op elk deel van het lichaam worden toegepast.
 • Permanent—Elektrolyse is de enige bewezen methode voor permanente haarverwijdering. Elektrolyse geeft al heel lang verreweg de beste resultaten.
 • Veilig—Elektrolyse is al meer dan 125 jaar klinisch bewezen een veilige en doeltreffende techniek te zijn.

Nadelen:

 • Duur—Elektrolyse kan duur zijn.
 • Pijnlijk—Kan vervelend aanvoelen (pijnlijk). Onze kliniek biedt een pijnloze methode aan met een PCA-pomp (patient controlled analgesia).
 • Tijdrovend— Elektrolyse verwijdert de haren één voor één. Omdat niet alle haren zich op een bepaald moment in dezelfde fase bevinden, moeten sommige haren meer dan eens worden verwijderd.

Werking—Hoe werkt elektrolyse?

Bij elektrolyse wordt er een haarfijne sonde in een haarfollikel gebracht en wordt er elektrische stroom toegediend. De stroom beschadigt de levende cellen en de bloedtoevoer aan de haarwortel wat ze dus vernietigt. Er zijn drie soorten elektrolyse: galvanische, thermolyse en blendelektrolyse.

Galvanische elektrolyse

De galvanische methode is de eerste methode die ontwikkeld werd om overtollig haar te verwijderen. Deze methode verwijdert haar via chemische ontleding. Galvanisch verwijst naar galvanische cellen (een batterij). Net als een batterij maakt de galvanische methode gebruik van gelijkstroom (DC). Het is al lang bekend dat de toepassing van gelijkstroom bij een oplossing van zout water (waar ons lichaam deels uit bestaat) een reactie oplevert die het zout en het water scheidt. Dit proces heet elektrolyse. De deeltjes herschikken zich snel tot een geheel nieuwe substantie. De nieuwgevormde substanties zijn sodiumhydroxide of bijtende soda (NaOH), hydrogeengas (H2) en chloor (Cl2).Het is de sodiumhydroxide (NaOH), of bijtende soda, dat de bron is van de vernietiging van de follikels bij de galvanische methode. De galvanische methode is eigenlijk een chemisch proces. De bijtende soda zorgt voor een chemische scheiding van de cellen. Er zijn twee elektrodes nodig om dit proces plaats te laten vinden. Eén elektrode is de elektrologienaald, de andere elektrode raakt het lichaam van de patiënt of de behandelstoel op een bepaalde plaats. Dit proces verloopt erg langzaam en het duurt ongeveer twee minuten om voldoende bijtende soda te genereren om door de follikel van een hardnekkig, diepgeworteld haar verspreid te raken. Galvanisch epileren wordt tegenwoordig zelden gebruikt omdat er minder haren per behandeling kunnen worden behandeld.

Thermolyse

Thermolyse is geen echte elektrolyse omdat er geen chemische elektrolysewerking aan te pas komt. Thermolyse wordt wel vaak elektrolyse genoemd. In het dagelijks taalgebruik wordt met elektrolyse alle soorten permanente haarverwijdering bedoeld. Thermolyse vernietigt de haarfollikel door hitte of elektrocoagulatie. Bij de thermolysebehandeling komt er hoogfrequente radio-energie uit de punt van de elektrolysenaald. De hoogfrequente energie zet de moleculen aan die de haargroeicellen maken. Dit zorgt ervoor dat de cellen worden verhit, idealiter tot het punt waarop er permanente weefselvernietiging optreedt. Deze vernietiging wordt elektrocoagulatie genoemd. Een magnetron is een voorbeeld waar organisch weefsel verhit wordt door radiogolven. De thermolysemethode vereist geen gebruik van een tweede patiëntelektrode. Thermolyse is uitermate geschikt voor dunne haren met korte wortels. De techniek heeft een heldere aanpak en de behandelaar heeft er weinig training voor nodig. Toch vermindert de werkzaamheid enorm bij grotere, stuggere en diepgewortelde haren waaruit de mannelijke baard over het algemeen bestaat. Bij thermolyse treden er iets meer complicaties op dan bij de galvanische of bij de blendmethode (zie hieronder). Daarnaast stijgt het aantal behandelcomplicaties enorm door het gebruik van flashthermolyse (hoge intensiteit, korte duur). We merken dat het schadelijke resultaat van bobbelige littekens het grootst is bij flashthermolyse.

Blendelektrolyse

De blendmethode, ook wel de duale actiemethode, is de combinatie van de galvanische en thermolysetechniek en het gelijktijdig gebruik ervan. Deze combinatiemethode vermindert de tekortkomingen van elk van de individuele technieken, terwijl de voordelen worden ondersteund. Hierdoor paart de blendelektrolyse de hoge ‘kill rate’ van de galvanische methode aan de snelheid van thermolyse. In feite wordt de meeste capaciteit van blendelektrolyse gevormd door chemische ontbinding van de haargroeicellen. Die vernietiging wordt, zoals eerder aangegeven, veroorzaakt door galvanisch geproduceerde bijtende soda. Anders dan bij de galvanische methode op zichzelf, verlaagt deze combinatie echter de normale duur van twee minuten naar ongeveer tien seconden. Daarnaast, net zo belangrijk, blijft de hoge ‘kill rate’ behouden.  De stroom met hoge frequentie die wordt gebruikt bij thermolyse wordt in plaats daarvan hoofdzakelijk als versneller gebruikt. De blendelektrolysemethode kan door de verspreide actie gebogen en vervormde follikels beter aanpakken, in combinatie met de ‘near-miss’ inbrenging.
Dat komt door de sterkere bijtkracht: verwarmde bijtende soda is aanzienlijk bijtender.

Agitatie— de bijtende soda rondom de naald wordt door beweging verspreid in het weefsel, en niet door diffusie. Deze turbulentie stuurt de warme oplossing van bijtende soda naar elk deel van de haarfollikel en rond de haarschacht. Deze verspreiding is ook erg belangrijk als het gaat om het deugdelijk vernietigen van de ongedifferentieerde cellen die wat hoger in de follikel liggen, stamcellen genoemd, en die verantwoordelijk zijn voor de groei van nieuwe haren. Daarnaast is de blend vanwege de gespreide werking beter in staat om gebogen en vervormde follikels te behandelen, in combinatie met ‘near-miss’ inbrenging.

Ondanks alle technische voordelen heeft blendelektrolyse een aantal specifieke nadelen. Galvanische actie is in het algemeen wat pijnlijker dan thermolyse. Goede pijnbeheersing, hoewel zeker haalbaar, is meer het probleem. Daarnaast is het toedienen van doeltreffende blendelektrolyse een ingewikkelder proces, wat meer training en deskundigheid vereist alsook verfijndere apparatuur. In onze kliniek gebruiken we een ultramoderne computergestuurde blendepilator.

Wat kan elektrolyse voor u betekenen?

Permanente haarverwijdering—dit is de enige bewezen methode voor permanente haarverwijdering die ook nog eens de beste resultaat behaalt. Elektrolyse geeft de beste algemene resultaten, in vergelijking met andere methoden, bij het verwijderen van haar, zowel voor lange duur als permanent. De FDA (American food and drug administration) erkent elektrolyse als enige haarverwijderingsmethode die permanent resultaat geeft. Alleen mensen die elektrolyse toepassen mogen zeggen dat ze permanent haar verwijderen met hun elektrolyse-epilators. Geen enkel ander haarverwijderingsapparaat, ook lasers niet, kan voldoen aan de benaming.

Wie is een goede kandidaat voor elektrolyse?

 • In principe: iedereen met ongewenst haar, ongeacht waar zich dat bevindt:
  • Alle huidtypes–de behandeling kan op alle huidtypes worden toegepast. Zelfs gebruinde, Indiaanse en donkere Afro-Amerikaanse huidtypes kunnen de behandeling ondergaan.
  • Beide geslachten–zowel mannelijk als vrouwelijk. Het kan zelfs het fijne vellushaar van vrouwen vernietigen. Normaal is het lichaamshaar van mannen dikker, dichter en donkerder.
  • Alle haartypes–grof, fijn, oppervlakkig, diep, ingegroeid, enz. Geen probleem bij grijs, rood of blond haar. Omdat deze techniek, anders dan een laserbehandeling, zich niet richt op het haarpigment (kleur) maar de follikel zelf aanvalt. Mensen die geen goede kandidaten zijn voor een laserbehandeling kunnen nog wel in aanmerking komen voor elektrolyse. Als uw haar weinig (grijs, blond, rood) of geen (wit) pigment bevat, verspil dan geen tijd en kies meteen voor elektrolyse.
  • Alle lichaamsgebieden–elektrolyse werkt op alle delen van het lichaam: haarlijn, neklijn, wenkbrauwen, bovenlip, bakkebaarden, baard, kin, nek, oren, neus, borst, buik, bikinilijn, schaamstreek, benen, armen, handen, vingers, rug, schouders, onderarmen en tenen.
 • Het is vooral doeltreffend en wordt het meest gebruikt bij:
  • Ongewenste gezichtsbeharing
  • Baard—vooral voor de overstap van man naar vrouw (transgender)
  • Wenkbrauwen—elektrolyse is bijzonder doeltreffend voor kleine gebieden waar gedetailleerd gewerkt moet worden zoals wenkbrauwen. U kunt van uw doorlopende wenkbrauwen afkomen of uw wenkbrauwen permanent in vorm houden zodat u er nooit meer over hoeft te twijfelen.
  • Ingegroeide haren
  • Schaamhaar—deze techniek werkt zeer goed bij zowel normaal schaamhaar als bij ingegroeid schaamhaar of scheerbultjes in de schaamstreek.

Wie is geen goede kandidaat voor elektrolyse?

 • Patiënten met een actieve besmettelijke huidziekte

Hoe bereidt u zich voor op elektrolyse?

 • Eerste consult—tijdens het eerste consult zal de therapeut de huidconditie en de betreffende haargroei vaststellen. Het behandelplan zal worden opgesteld naar de individuele behoeften van de cliënt. Hoe meer haar u op de dag van de behandeling heeft, hoe beter we een visuele schatting kunnen maken omtrent de behandelduur die nodig is om een permanent resultaat te krijgen en omtrent de kosten.
 • Drie maanden niet epileren —u mag minstens drie maanden voor uw eerste behandeling geen andere vorm van epilatie hebben ondergaan, d.w.z. harsen, plukken, andere elektrolyse of laserbehandeling.
 • Stop drie tot vier dagen voor de elektrolyse met scheren—scheren is de enige vorm van epilatie die u kunt blijven toepassen voor de behandeling, maar niet tijdens de laatste drie tot vier dagen. De haren moeten zo lang zijn dat de behandelaar ze met een pincetachtig instrument kan vastpakken.
 • Comfortabele kleding—draag kleding die comfortabel zit, want u ligt een aantal uur of misschien wel een paar dagen, in een stoel.

Hoe wordt elektrolyse uitgevoerd

De epilator is het elektronische apparaat dat de behandelenergie uitstoot die wordt gebruikt bij de vernietiging van de haarfollikel. We gebruiken een geautomatiseerde auto-sensing blend epilator. De behandelaar gebruikt in combinatie met de epilator een sonde, de naaldhouder genoemd, met aan het uiteinde een klein naaldje. De naaldhouder is met de epilator via een dunne elektrische kabel verbonden. Een tweede elektrische kabel, de patiënt-elektrode, is in de hand van de patiënt om het elektrisch circuit te sluiten.

 • U kunt in een comfortabele behandelstoel liggen.
 • Plaatsing van infuus—als u de pijnpomp gebruikt zoals wij adviseren, zie onderstaande beschrijving, wordt er een infuus aangelegd.
 • De volgende sequentie wordt bij ieder haar herhaald:
  • Inbrengen sonde in de haarfollikel—een ultradun gesteriliseerde wegwerpsonde wordt in een haarfollikel geschoven. Dit is een natuurlijke huidopening, dus als de sonde goed wordt ingebracht, wordt de huid niet beschadigd en doet het geen pijn. We proberen de sonde onder dezelfde hoek in te brengen als waaronder het haar uit de huid groeit. De sonde wordt zo diep als de wortel ingebracht, aangezien daar het haar wordt gevormd.
  • Elektrolyse van het haar— via de sonde wordt er elektriciteit aan de follikel afgegeven gedurende ongeveer 8 tot 12 seconden bij grote follikels, wat plaatselijke schade aan de gebieden waar de haren worden aangemaakt veroorzaakt. In deze 8 tot 12 seconden kan er ongemak of zelfs pijn optreden. De kracht en duur van de elektriciteit zijn in het begin laag en nemen geleidelijk toe tot het haar er zo makkelijk mogelijk uit komt. Als de patiënt aanzienlijk ongemak ervaart, kan de instelling verlaagd worden of kan er een PCA-pomp worden toegediend. Voor langdurige sessies raden we ten zeerste het gebruik van de PCA-pomp aan.
  • Verwijdering van het haar—zodra het haar los is van de wortel, kan er een pincet worden gebruikt om het haar gemakkelijk en pijnloos uit de huid te schuiven.

Elektrolyse en pijnpomp bij o2 Clinic

Elektrolyse kan een pijnlijke procedure zijn. Iedereen heeft een andere pijntolerantie. Beschrijvingen van het ongemak variëren van “niet erger dan een muggenbeet” tot “alsof er een elastiek hard tegen mijn naakte huid wordt losgelaten”.  Elektrolyse kan een prikkend en bijtend gevoel geven, en dat gebeurt bij elk haar opnieuw. De mate van ongemak hangt ook af van het behandelde gebied. Bepaalde plaatsen, zoals de bovenlip, zijn gevoeliger dan bijvoorbeeld de wenkbrauwen.

In onze kliniek werken we met een pijnpomp die door de patiënt wordt beheerd (PCA, patient controlled analgesia) waarmee de pijn tot nul kan worden teruggebracht. We zijn de enige die deze pomp aanbieden bij elektrolyse. De gecomputeriseerde pomp (de patient-controlled analgesia pump) bevat een sterke pijnstiller die ook in de anesthesie (remifentanyl) wordt gebruikt en die direct verbonden is met de patiënt via een intraveneuze (IV) katheterlijn. Een veneus katheter wordt ingebracht door een naald in te brengen in een ader, meestal vlak bij de pols. Dan wordt er een dun plastic buisje (katheter) over de naald geduwd. De naald wordt verwijderd en het buisje blijft zitten.

De pomp is zo ingesteld dat die een kleine, constante stroom aan pijnstillende medicatie levert. Extra dosissen medicatie kunnen door de patiënt zelf worden toegediend door op een knop te drukken. PCA-pompen hebben een ingebouwde veiligheid. De totale hoeveelheid pijnstillende medicatie die een patiënt zichzelf kan toedienen valt binnen een veilige grens. De patiënt wordt in de gaten gehouden via een pulsoxymeter die indirect de zuurstofverzadiging in het bloed van de patiënt meet. Als de patiënt niet diep genoeg ademhaalt, kan de behandelaar een eenvoudige aanmoediging geven om zich op het ademhalen te concentreren zodat de patiënt weer goed gaat ademen. Daarom staat deze manier van pijnbeheersing bekend als zeer veilig en wordt ze vaak gebruikt bij bijvoorbeeld bevallingen. Vergeleken met de standaard elektrolyse leidt dit tot snellere elektrolyse omdat de patiënt zich prettiger voelt en er minder herstelpauzes nodig zijn. De totale behandeltijd is daarom korter en de doeltreffendheid groter.

Hoe lang duurt de gemiddelde behandelprocedure?

Hoewel elektrolyse te boek staat als een permanente haarverwijderaar, wordt het resultaat pas na verloop van tijd bereikt. De groeicyclus van haar omvat drie fasen: groei, overgang (afbraak) en rust. De actieve groeifase is de ideale fase om het haar te vernietigen. Als het haar in de overgangs- of in de rustfase is, is elektrolyse niet zo succesvol.

 • Verschillende cyclusduur bij verschillende lichaamsgebieden—de actieve groeifase varieert van enkele weken (zoals bij de snor) tot verschillende jaren (de schedel).
 • Factoren die van invloed zijn op de haarcyclus—de levenscyclus wordt ook beïnvloed door geslacht, hormonale en andere factoren.
 • Een gebied heeft haren in verschillende cycli– follikels in hetzelfde gebied bevinden zich op een gegeven moment in verschillende fasen van de levenscyclus. Van de buitenkant is niet te zien in welke fase van de cyclus een haar zich bevindt.
 • Het aantal follikels dat u hebt, staat vast—na de geboorte worden er geen follikels aangemaakt.

De therapeut kan de groeicyclus niet veranderen en daarom zullen een aantal verwijderingen moeten worden herhaald. De haren die tijdens de verkeerde fase zijn behandeld, gedragen zich als fopkaarsjes: ze doen alsof ze uitgaan en gaan daarna weer aan. Voor permanente haarverwijdering zijn regelmatige behandelingen nodig om al het haar in de groeifase te behandelen. Naarmate de behandeling vordert en de haargroei afneemt, worden de sessies minder frequent en duren ze korter. Het aantal en de lengte van de behandelingen varieert per persoon.

Factoren die van invloed zijn op de duur van de behandeling

De behandelduur en het aantal behandelingen variëren per persoon. Factoren die hierbij een rol spelen:

 • Medewerking patiënt—het is belangrijk dat er een behandeling wordt uitgevoerd als de u ontdekt dat de haren terugkomen. Haren die terugkomen zijn fijner en gevoeliger voor behandeling. Als ze onbehandeld blijven, dan keren de haren terug naar hun oorspronkelijke dikte en diepte. Als u zich consistent aan het voorgeschreven behandelschema houdt, heeft dat een aanzienlijke invloed op de voortgang van de behandeling.
 • Huidtype en gevoeligheid—er moet ook rekening worden gehouden met de gevoeligheid van de huid: soms wordt dik haar in fasen vernietigd terwijl we ervoor zorgen dat de huid geen onnodige beschadiging oploopt.
 • Dichtheid van het haar— de hoeveelheid haar waarmee u de behandeling begon, daarmee bedoelen we geringe of grote dichtheid, heeft een rechtstreekse invloed op de duur van de behandeling.
 • Stugheid van het haar—sommige mensen hebben dikker haar dan anderen. Dikkere haren verwijderen vraagt over het algemeen meer tijd.
 • Tolerantie van de patiënt—hoe meer de patiënt zich op zijn/haar gemak voelt, hoe sneller de procedure kan verlopen.
 • Voorgaande verwijdermethoden— alle haarverwijdermethoden kunnen leiden tot vervormde follikels. De kans op succes bij haren die nog niet eerder zijn behandeld is erg groot. Gebogen follikels kunnen de haarverwijdering via elektrolyse moeilijker maken.  Waxen of uittrekken voor de behandeling kan ervoor zorgen dat haarfollikels gebogen of misvormd raken en dan is het moeilijker om de naald bij de wortel te krijgen om de follikel te vernietigen.
 • Hormonale status—elke hormoondisbalans die abnormale haargroei tot gevolg kan hebben moet eerst door een arts worden behandeld. Een voorbeeld hiervan is hirsutisme (overbeharing) bij vrouwen. Ook het geslacht van de patiënt is van invloed op de hormonale status.
 • De plaats die wordt behandeld

Wat u kunt verwachten en wat u moet doen tijdens de herstelperiode na elektrolyse

De dag van de elektrolyse

 • Roodheid—na de behandeling kan er wat roodheid en inflammatie optreden. Dit varieert van persoon tot persoon. Bovendien is het tijdelijk en verdwijnt het al na korte tijd.
 • Kleine verwondingen—afhankelijk van de gevoeligheid van de huid of de duur van de behandeling kan het gebeuren dat een patiënt na de behandeling wat kleine rode wondjes krijgt. Dit is een normaal genezingsproces. Blijf van de korstjes af omdat er anders ontstekingen en littekenvorming kan optreden.
 • Zwelling—Het gezicht zal het meest opzwellen en dan vooral de bovenlip. Daarom moet u zich voorbereiden om de eerste avond telkens 15 minuten lang een koude pakking op het gezicht te houden, steeds gevolgd door een pauze van 10 minuten. Dat blijft u de hele avond doen. ’s Nachts kunt u een extra kussen onder uw hoofd leggen.

De eerste week na elektrolyse

 • Het is belangrijk om een aftercare lotion aan te brengen.
 • We raden aan om tenminste drie dagen geen make-up, zonnecrème, astringente middelen (ook zeep en cleansers), andere crèmes, alcohol of diepreinigende scrubs te gebruiken.
 • Vermijd een aantal dagen overvloedige blootstelling aan de zon en krab niet aan het behandelde gedeelte, vermijd ook irritatie aan dat deel. Dit kan ontsteking van de follikel veroorzaken.
 • Zwelling—op de gedeelten die het eerst behandeld zijn zal de meeste zwelling optreden. Als u de maatregelen neemt die wij u adviseren, duurt de zwelling ongeveer drie tot vier dagen na de eerste behandeling en korter na de volgende. Sommige mensen zullen meer last hebben van zwellingen dan anderen.

Wat zijn de risico’s van elektrolyse?

Elektrolyse heeft al meer dan 125 jaar bewezen veilig en doeltreffend te zijn. De volgende complicaties zijn bekend uit de literatuur. Deze complicaties zijn waarschijnlijk opgetreden omdat de elektrolyse niet goed was uitgevoerd.

 • Verkleuring van de huid
 • Blijvende schade aan de huid
 • Verspreiding van infectie

Hoe lang houdt het resultaat van elektrolyse naar verwachting aan?

Voor altijd. Als de follikel volledig is vernietigd zal het haar nooit terugkomen.

Cookiebeleid
Deze website maakt gebruik van cookies. Om meer te vernemen over het gebruik van deze cookies, klik hier. Als u verder surft, geeft u o2 Clinic toelating om deze cookies te gebruiken. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van de website.