Elektrolyse haarverwijdering

Elektrolyse klinkt een beetje als iets waarmee het monster van Frankenstein tot leven gewekt zou kunnen worden. Maar elektrolyse is gewoon een techniek om haar te verwijderen waarbij een dunne sonde wordt ingebracht in een haarfollikel waarna de haarfollikel met elektrische stroom wordt vernietigd. Hoewel deze sonde in de follikel van de huis gaat voelt het niet als een injectie, omdat de huidbarrière niet wordt doorboord aangezien de follikel een natuurlijke opening van de huid is.

Voordelen:

 • Voor alle haar en huidtypes—Elektrolyse kan worden gebruikt oor alle haartypes en huidkleuren.
 • Alle lichaamsbeharing—Elektrolyse kan op elk deel van het lichaam worden gebruikt.
 • Permanent—Elektrolyse is de enige bewezen methode voor permanente haarverwijdering. Elektrolyse heeft verreweg de beste resultaten en dat al heel lang.
 • Veilig—Elektrolyse is al meer dan 125 jaar klinisch bewezen veilig en effectief.

Nadelen:

 • Duur—Elektrolyse kan duur zijn.
 • Pijnlijk—Kan vervelend aanvoelen (pijnlijk). Onze kliniek biedt een pijnloze methode aan met een PCA (patient controlled analgesia)-pomp.
 • Tijdrovend— Elektrolyse verwijdert de haren een voor een. Omdat alle haren zich op een bepaald moment niet in dezelfde fase bevinden, moeten sommige haren meer dan eens worden verwijderd.

Werking—Hoe werkt elektrolyse?

Bij elektrolyse wordt er een haarfijne sonde in een haarfollikel gebracht en elektrische stroom toegediend. De stroom beschadigt de levende cellen en bloedtoevoer aan de haarwortel en vernietigt ze zo. Er zijn drie soorten elektrolyse: galvanische, thermolyse, en blend elektrolyse.

Galvanische elektrolyse

de galvanische methode is de eerste methode die ontwikkeld is voor het verwijderen van overtollig haar. Deze methode verwijdert haar via chemische ontleding. Galvanisch verwijst naar galvanische cellen (een batterij). Net als een batterij maakt de galvanische methode gebruikt van gelijkstroom (DC). Het is al lang bekend dat de toepassing van gelijkstroom bij een oplossing van zout water (waar ons lichaam deels uit bestaat) een reactie oplevert die het zout en het water scheidt. Dit proces heet elektrolyse. De deeltjes herschikken zich snel tot een geheel nieuwe substantie. De nieuw gevormde substanties zijn sodium hydroxide of bijtende soda (NaOH), hydrogeen gas (H2), en chloor (Cl2).Het is de sodium hydroxide (NaOH), of bijtende soda, dat de bron is van de vernietiging van de follikels bij de galvanische methode. De galvanische methode is feitelijk een chemisch proces. Het bijtende soda zorgt voor een chemische scheiding van de cellen. Er zijn twee elektrodes nodig om dit proces plaats te laten vinden. Een elektrode is feitelijk de elektrologienaald, de andere elektrode raakt het lichaam van de patiënt of de behandelstoel op enige plek. Dit proces verloopt erg langzaam en het duurt ongeveer twee minuten om voldoende bijtend soda te genereren om door de follikel van een hardnekkige, diepgewortelde haar verspreid te raken. Galvanisch epileren wordt tegenwoordig zelden gebruikt omdat er minder haren per behandeling kunnen worden behandeld.

Thermolyse

thermolyse is geen echte elektrolyse omdat er geen chemische elektrolysewerking aan te pas komt. Thermolyse wordt welk vaak elektrolyse genoemd. In het dagelijks spraakgebruik wordt met elektrolyse alle soorten permanente haarverwijdering bedoeld. Thermolyse vernietigt de haarfollikel door hitte of elektrocoagulatie. Bij de thermolysebehandeling komt er hoogfrequente radio-energie uit de punt van de elektrolysenaald. De hoogfrequente energie zet de moleculen aan die de haargroeicellen maken. Dit zorgt ervoor dat de cellen worden verhit, idealiter tot het punt waarop er permanente weefselvernietiging optreedt. Deze vernietiging wordt elektrocoagulatie genoemd. Een magnetron is een voorbeeld van het verhitten van organisch weefsel door radiogolven. De thermolysemethode vereist niet het gebruik van de tweede patiëntelektrode. Thermolyse is uitermate geschikt voor dunnen haren met korte wortels. Het heeft een heldere aanpak en de behandelaar heeft er weinig training voor nodig. Toch vermindert de werkzaamheid enorm bij grotere, stuggere en diepgewortelde haren waaruit de mannelijke baard over het algemeen bestaat. Bij thermolyse treden iets meer complicaties op dan bij de galvanische of bij de blendmethode (zie hieronder). Daarnaast stijgt het aantal behandelcomplicaties enorm door het gebruik van flash (hoge intensiteit, korte duur) thermolyse. We merken dat het schadelijke resultaat van bobbelige littekens het grootst is bij flashthermolyse.

Blend elektrolyse

de blendmethode, ook wel de duale actiemethode, is de combinatie van de galvanische en thermolyse techniek en het simultaan gebruik ervan. Deze combinatiemethode vermindert de tekortkomingen van elk van de individuele technieken, terwijl de voordelen worden ondersteund. Hierdoor paart de blend-elektrolyse de hoge ‘kill rate’ van de galvanische methode aan de snelheid van thermolyse. In feite wordt de meeste capaciteit van blend gevormd door chemische ontbinding van de haargroeicellen. Die vernietiging wordt, zoals eerder aangegeven, veroorzaakt door galvanisch geproduceerde bijtende soda. Maar anders dan bij de galvanische methode op zichzelf, verlaagt deze combinatie de normale duur van twee minuten naar ongeveer 10 seconden. En, net zo belangrijk, de hoge ‘kill rate’ blijft behouden.  De stroom stroom met hoge frequentie die wordt gebruikt bij thermolyse wordt , is in plaats daarvan hoofdzakelijk als versneller gebruikt. De blend elektrolysemethode kan door de verspreide actie gebogen en vervormde follikels beter aanpakken, in combinatie met de ‘near-miss’ inbrenging.
Dit wordt toegeschreven aan: Sterkere bijtendheid—verwarmde bijtende soda is aanzienlijk bijtender.

Agitatie— de bijtende soda rondom de naald wordt door beweging verspreid in het weefsel, en niet door diffusie. Deze turbulentie stuurt de warme oplossing van bijtende soda naar elk deel van de haarfollikel en rond de haarschacht. Deze verspreiding is ook erg belangrijk als het gaat om het deugdelijk vernietigen van de ongedifferentieerde cellen die wat hoger in de follikel liggen, stamcellen genoemd, en die verantwoordelijk zijn voor de groei van nieuwe haren. Daarnaast is de blend vanwege de gespreide werking beter in staat om gebogen en vervormde follikels te behandelen, in combinatie met ‘near-miss’ inserties.

Ondanks alle technische voordelen heeft blend-elektrolyse een aantal specifieke nadelen. Galvanische actie is in het algemeen wat pijnlijker dan thermolyse. Goede pijnbeheersing, hoewel zeker haalbaar, is meer het probleem. Daarnaast is het toedienen van  effectieve blend-elektrolyse een ingewikkelder proces, waarvoor meer training en deskundigheid is vereist, en ook verfijndere apparatuur. In onze kliniek gebruiken we een ultramoderne computergestuurde blendepilator.

Wat kan elektrolyse voor u doen?

Permanente haarverwijdering—het is de enige bewezen methode voor permanente haarverwijdering. Er worden de beste resultaten mee behaald. Elektrolyse geeft de beste algehele resultaten, in vergelijking met andere methoden, bij het verwijderen van haar, voor de lange duur of permanent. De FDA (American food an drug administration) erken elektrolyse als enige haarverwijderingsmethode die permanent resultaat geeft. Alleen mensen die elektrolyse toepassen mogen zeggen dat ze permanent haar verwijderen met hun elektrolyse-epilators. Geen enkel haarverwijderingsapparaat, ook lasers niet, kunnen voldoen aan de benaming

Wie is een goede kandidaat voor elektrolyse?

 • In principe: iedereen met ongewenst haar, ongeacht waar zich dat bevindt:
  • Alle huidtypes– de behandeling kan op alle huidtypes worden gedaan. Zelfs gebruinde, Indiaanse en donkere Afro-Amerikaanse huidtypes kunnen de behandeling ontvangen.
  • Beide geslachten– zowel mannelijk als vrouwelijk. Het kan zelfs het fijne velluslichaamshaar van vrouwen. Normaal is het lichaamshaar van mannen dikker, dichter en donkerder.
  • Alle haartypes– grof, fijn, oppervlakkig, diep, ingegroeid, kinky enz. Geen probleem bij grijs, rood of blond haar. Omdat het, anders dan laser, zich niet richt op het haarpigment (kleur) maar de follikel zelf aanvalt. Mensen die geen goede kandidaten voor laser zijn kunnen nog wel in aanmerking komen voor elektrolyse. Als uw haar weinig (grijs, blond, rood) of geen (wit) pigment bevat, verspil dan geen tijd en kies meteen voor elektrolyse.
  • Alle lichaamsgebieden– elektrolyse werkt op alle dele van het lichaam: haarlijn, neklijn, wenkbrauwen, bovenlip, bakkebaarden, baard, kin, nek, oren, neus, borst, buik, bikinilijn, schaamstreek, benen, armen, handen, vingers, rug, schouders, onderarmen, en tenen
 • Het is vooral effectief en wordt het meest gebruikt bij:
  • Ongewenste gezichtsbeharing
  • Baard—vooral voor de transgender van man naar vrouw
  • Wenkbrauwen—elektrolyse is bijzonder effectief voor kleine gebieden waar gedetailleerd gewerkt moet worden zoals wenkbrauwen. U kunt van uw doorlopende wenkbrauwen afkomen of uw wenkbrauwen permanent in vorm houden zodat u er nooit meer over hoeft te twijfelen.
  • Ingegroeide haren
  • Schaamhaar—het werkt zeer goed bij zowel normaal schaamhaar als bij ingegroeid schaamhaar of scheerbultjes in de schaamstreek.

Wie is geen goede kandidaat voor elektrolyse?

 • Patiënten met een actieve besmettelijke huidziekte

Hoe bereidt u zich voor op elektrolyse?

 • Eerste consult—tijdens het eerste consult zal de therapeut de huidconditie en de betreffende haargroei vaststellen. Het behandelplan zal worden opgesteld naar de individuele behoefte van de cliënt. Hoe meer haar u op de dag van de behandeling heeft, hoe beter de visuele schatting is die gemaakt kan worden over de behandelduur die nodig is om een permanent resultaat te krijgen en over de geschatte kosten.
 • 3 maanden niet epileren —u mag minstens 3 maanden voor uw eerste behandeling geen andere vorm van epilatie hebben ondergaan, dwz harsen, plukken, andere elektrolyse of laser.
 • Stop 3 tot 4 dagen voor de elektrolyse met scheren—scheren in de enige vorm van epilatie die u kunt toepassen voor de behandeling, maar niet tijdens de laatste 3 tot 4 dagen. De haren moeten zo lang zijn dat de behandelaar ze met een pincetachtig instrument kan vastpakken.
 • Lekkere kleding—draag kleding die lekker zit, want u ligt een aantal uur, en misschien wel een paar dagen, in een stoel.

Hoe wordt elektrolyse uitgevoerd

De epilator is het elektronische apparaat dat de behandelenergie uitstoot die wordt gebruikt bij de vernietiging van de haarfollikel . We gebruiken een geautomatiseerde, auto-sensing blend epilator. De behandelaar gebruikt in combinatie met de epilator een sonde, de naaldhouder genoemd, met aan het uiteinde een klein naaldje. De naaldhouder is met de epilator via een dunne elektrische kabel verbonden. Een tweede elektrische kabel, de patiënt-elektrode, is in de hand van de patiënt om het elektrisch circuit te sluiten.

 • U kunt in een comfortabele behandelstoel liggen.
 • Plaatsing van IV-lijn—als u de pijnpomp gebruikt zoals wij adviseren, zie onderstaande beschrijving, wordt er een IV-lijn aangelegd.
 • De volgende sequentie wordt bij iedere haar herhaald:
  • Inbrengen sonde in de haarfollikel—een ultradun gesteriliseerde wegwerpsonde wordt in een haarfollikel geschoven. Dit is een natuurlijke huidopening, dus als de sonde goed wordt ingebracht, wordt de huid niet beschadigd, en doet het geen pijn. We proberen de sonde onder dezelfde hoek in te brengen als waaronder de haar uit de huid groeit. De sonde wordt zo diep als de wortel ingebracht, wat de plek is waar de haar wordt gevormd.
  • Elektrolyse van het haar—elektriciteit wordt via de sonde aan de follikel afgegeven gedurende ongeveer 8 tot 12 seconden bij grote follikels, en veroorzaakt plaatselijke schade an de gebieden waar de haren worden aangemaakt. In deze 8 tot 12 seconden kunnen ongemak of zelfs pijn veroorzaken. De kracht en duur van de elektriciteit zijn in het begin laag en nemen geleidelijk toe tot de haar er zo makkelijk mogelijk uit komt. Als de patiënt aanzienlijk ongemak ervaart, kan de instelling worden verlaagd of een PCA-pomp worden toegediend. Voor langdurige sessies raden we ten zeerste het gebruik van de PCA-pomp aan.
  • Verwijdering van de haar—zodra de haar los is va de wortel, kan een pincet worden gebruikt om de haar gemakkelijk en pijnloos uit de huid te schuiven.

Elektrolyse en pijnpomp bij o2 Clinic

Elektrolyse kan een pijnlijke procedure zijn. Iedereen heeft een andere pijntolerantie. Beschrijvingen van het ongemak variëren van “niet erger dan een muggenbeet,” tot “alsof er een elastiek hard tegen mijn naakte huid wordt losgelaten.”  Elektrolyse kan een prikkend en bijtend gevoel geven, en dat gebeurt bij elke haar opnieuw. De mate van ongemak hangt ook af van het behandelde gebied. Bepaalde plekken, zoals de bovenlip, zijn gevoeliger dan bijvoorbeeld de wenkbrauwen.

In onze kliniek werken we met een door de patiënt beheerde pijnpomp (PCA, patient controlled analgesia) waarmee de pijn tot nul kan worden teruggebracht. We zijn de enige die deze pomp aanbiedt bij elektrolyse. De gecomputeriseerde pomp (de patient-controlled analgesia pump) bevat een sterke pijnstiller die ook in de anesthesie (remifentanyl) wordt gebruikt en die direct verbonden is met de patiënt via een intraveneuze(IV) katheterlijn. Een veneus katheter wordt ingebracht door het inbrengen van een naald in een ader, meestal vlak bij de pols. Dan wordt er een dunne plastic buis (katheter) over de naald geduwd. De naald wordt verwijderd en de buis blijft zitten.

De pump is zo ingesteld dat die een kleine, constante stroom aan pijnstillende medicatie levert. Extra doses medicatie kunnen door de patiënt zelf worden toegediend door op een knop te drukken. PCA-pompen hebben een ingebouwde veiligheid. De totale hoeveelheid pijnstillende medicatie die een patiënt zichzelf kan toedienen valt binnen een veilige grens. De patiënt wordt in de gaten gehouden via een pulse oximeter die indirect de zuurstofverzadiging in het bloed van de patiënt meet. In het geval de patiënt niet diep genoeg ademhaalt kan de behandelaar een eenvoudige aanmoediging geven om zich op het ademhalen te concentreren, zodat de patiënt weer goed gaat ademen. Daarom staat deze manier van pijnbeheersing bekend als zeer veilig en wordt vaak gebruikt bij bijvoorbeeld bevallingen. Vergeleken met de standaard elektrolyse leidt dit tot snellere elektrolyse omdat de patiënt zich prettiger voelt en er minder herstelpauzes nodig zijn. De totale behandeltijd is daarom korter, en de effectiviteit groter.

Hoe lang duurt het gemiddelde behandelprocedure?

Hoewel elektrolyse te boek staat als een permanente haarverwijderaar, wordt het resultaat pas na verloop van tijd bereikt. De groeicyclus van haar omvat 3 fasen: groei, overgang (afbraak) en rust. De actieve groeifase is de ideale fase om het haar te vernietigen. Als het haar in de overgangs- of in de rustfase is, is elektrolyse niet zo is not succesvol.

 • Verschillende cyclusduur bij verschillende lichaamsgebieden—de actieve groeifase varieert van enkele weken (zoals bij de snor) tot verschillende jaren (de schedel).
 • Factoren die van invloed zijn op de haarcyclus—de levenscyclus wordt ook beïnvloed door geslacht, hormonale en andere factoren.
 • Een gebied heeft haren in verschillende cycli– follikels in hetzelfde gebied bevinden zich op een gegeven moment in verschillende fasen van de levenscyclus. Van de buitenkant is niet te zien in welke fase van de cyclus een haar zich bevindt.
 • Het aantal follikels dat u hebt, staat vast—na de geboorte worden er geen follikels aangemaakt.

De therapeut kan de groeicyclus niet veranderen en daarom zal een aantal verwijderingen moeten worden herhaald. De haren die tijdens de verkeerde fase zijn behandeld, gedragen zich als fopkaarsjes: ze doen alsof ze uitgaan en gaan daarna weer aan. Voor permanente haarverwijdering zijn regelmatige behandelingen nodig om al het haar in de groeifase te behandelen. Naarmate de behandeling vordert en de haargroei afneemt, worden de sessies minder frequent en duren ze korter. Het aantal en de lengte van de behandelingen varieert per persoon.

Factoren die van invloed zijn op de duur van de behandeling

De behandelduur en het aantal behandelingen variëren per persoon. Factoren die hierbij een rol spelen:

 • Medewerking patiënt—het is belangrijk dat een behandeling wordt uitgevoerd als wordt ontdekt dat de haren terugkomen. Haren die terugkomen zijn fijner en gevoeliger voor behandeling. Als ze onbehandeld blijven, dan keren de haren terig naar hun oorspronkelijke dikte en diepte. Consistentie in het handhaven van het voorgeschreven behandelschema beïnvloedt de voortgang aanzienlijk.
 • Huidtype en gevoeligheid—er moet ook rekening worden gehouden met de gevoeligheid van de huid; soms wordt dik haar vernietigd in fasen waarbij er voor wordt gezorgd dat de huid geen onnodige beschadiging oploopt.
 • Dichtheid van het haar— de hoeveelheid haar waarmee u de behandeling begon, bv geringe of grote dichtheid, is van directe invloed op de duur van de behandeling.
 • Stugheid van het haar—sommige mensen hebben dikker haar dan anderen. Het kost gemiddeld meer tijd om dikkere haren te verwijderen.
 • Cliënttolerantie—hoe meer de patiënt zich op zijn/haar gemak voelt, hoe sneller de procedure kan verlopen.
 • Voorgaande verwijdermethoden— alle haarverwijdermethoden kunnen leiden tot vervormde follikels. De kans op succes bij haren die nog niet eerde zijn behandeld is erg groot. Gebogen follikels kunnen de haarverwijdering via elektrolyse moeilijker maken. Eerder waxen of uittrekken kan ervoor zorgen dat haarfollikels gebogen of misvormd raken, en dan is het moeilijker om de naald bij de wortel te krijgen om de follikel te vernietigen.
 • Hormonale status—elke hormoondisbalans die abnormale haargroei tot gevolg kan hebben moet eerst door een arts worden behandeld. Een voorbeeld is hirsutisme (overbeharing) bij vrouwen. Ook het geslacht van de patiënt is van invloed op de hormonale status.
 • De plek die wordt behandeld

Wat u kunt verwachten en wat u moet doen tijdens de herstelperiode na elektrolyse

De dag van de elektrolyse

 • Roodheid—na de behandeling kan er wat roodheid en inflammatie optreden. Dit varieert per persoon en het is tijdelijk en verdwijnt al na korte tijd.
 • Kleine verwondingen—het kan zijn dat, afhankelijk van de gevoeligheid van de huid of de duur van de behandeling, een patiënt na de behandeling wat kleine rode verwondingen krijgt. Dit is een normaal genezingsproces. Blijf van de korstjes af omdat er anders ontstekingen en littekenvorming kan optreden.
 • Zwelling—aangezien het gezicht het meest zal opzwellen en de bovenlip het allermeest, moet u zich erop voorbereiden om de eerste avond telkens 15 minuten lang een koude pakking op het gezicht te houden, steeds gevolgd door een pauze van 10 minuten. Dit doet u de hele avond. Tijdens de nacht kunt u een extra kussen onder uw hoofd leggen.

De eerste week na elektrolyse

 • Het is belangrijk om een aftercare lotion aan te brengen.
 • We raden aan tenminste 3 dage geen make-up, sun block, adstringente middelen (ook zeep en cleansers), andere crèmes, alcohol, of diepreinigende scrubs te gebruiken.
 • Vermijd een aantal dagen overvloedige blootstelling aan de zon en krab niet aan het behandelde gedeelte, vermijd ook irritatie aan dat deel. Dit kan ontsteking van de follikel veroorzaken.
 • Zwelling—op de gedeelten die het eerst behandeld zijn zal de meeste zwelling optreden. Als u de maatregelen neemt die wij u adviseren, duurt de zwelling ongeveer 3-4 dagen na de eerste behandeling en korter na de volgende. Sommige mensen zullen meer last hebben van zwellingen dan anderen.

Wat zijn de risico’s van elektrolyse?

Meer dan 125 jaar klinisch bewezen veiligheid en effectiviteit. De volgende complicaties zijn bekend uit de literatuur. Deze complicaties zijn waarschijnlijk opgetreden omdat de elektrolyse niet goed was uitgevoerd.

 • Verkleuring van de huid
 • Blijvende schade aan de huid
 • Verspreiding van infectie

Hoe lang houdt het resultaat van elektrolyse naar verwachting aan?

Voor altijd. Als de follikel volledig is vernietigd zal de haar nooit terugkomen.