Planning operatie

De planning van uw operatie is erg belangrijk, voor u en voor ons. Lees de volgende informatie zorgvuldig.

De volgende zaken moet u regelen:

 • Anesthesieformulier: Vul het anesthesieformulier online in (bij operaties onder algehele narcose en plaatselijke verdoving met sedatie).
 • Preoperatieve onderzoeken: Alleen bij operaties onder algehele verdoving.
 • Het plannen van uw verblijf in België

Anesthesieformulier

Preoperatieve onderzoeken

Deze onderzoeken zijn niet bij de prijs inbegrepen.

Al deze onderzoeken dient u in uw eigen land te regelen. Uw huisarts kan u hierbij helpen. Een maand voor de operatie kunt u ons de resultaten van deze onderzoeken sturen. Bloedonderzoek en ECG mogen maximaal 3 maanden oud zijn. Ze zijn van groot belang omdat de anesthesist zonder deze informatie geen algehele narcose zal toedienen.

 • ElektrocardiogramAlleen als u 45 jaar of ouder bent en algehele narcose krijgt. Stuur ons ten minste een maand voor de operatie een e-mail zodat we de juiste beoordeling kunnen doen.
 • BloedonderzoekVoor alle leeftijden bij algehele narcose. Stuur ons ten minste een maand voor de operatie een e-mail met de resultaten. We hebben de uitkomsten van deze onderzoeken echt nodig omdat onze anesthesisten anders geen narcose kunnen toedienen. De onderzoeken die we nodig hebben, zijn de volgende: Hb, hematocriet, APTT/PTT, bloedplaatjes, fibrinogeen, creatine, ureum, elektrolyten (ex. Potassium, Kalium, Chloor), HIV en Hepatitis C.
 • Orthopantomogram van de onderkaak Alleen als uw kaak of kin wordt gecorrigeerd. U kunt de foto meenemen of aan ons mailen. U kunt dit het beste met uw tandarts bespreken.

Waarom vraagt u niet naar mijn bloedgroep?
We hebben tot op heden twee keer een bloedtransfusie bij een patiënt moeten verrichten. De kans hierop is dus erg klein. Mocht het nodig zijn, dan zal het lab altijd een kruisproef doen met het bloed van de patiënt alvorens bloed te geven. Het is daarom niet nodig om het in een eerder stadium onderzoeken. In geval van spoed wordt 0-negatief gegeven. Deze situatie heeft zich nog nooit voorgedaan in onze praktijk (maar de bloedgroep van dr. Van de Ven is 0-neg, wat betekent dat hij zijn eigen bloed zou kunnen geven …:).

Wanneer moet u beschikken over de uitslag van het bloedonderzoek? En wat als de uitslag afwijkend is?
Als de uitslagen binnen het normale bereik liggen kunt u ze meebrengen naar uw preoperatieve consult zodat we ze aan uw dossier kunnen toevoegen. Het is niet noodzakelijk ze te scannen en te mailen. Als er duidelijk afwijkende uitslagen bij zitten, moet u uw huisarts of een specialist vragen of dit gevolgen heeft voor de geplande operatie. Per definitie ligt 5% van de uitslagen buiten het normale bereik. Dat betekent dat er vaak geen gevolgen zullen zijn.

Het plannen van uw verblijf in België

 • Duur verblijf —Standaard verblijft een patiënt van 1 dag voor de operatie tot 5 dagen erna (dus in totaal 7 dagen) bij ons. U ontvangt 5 tot 7 dagen na ontvangst van uw aanbetaling een planning met daarop al uw afspraken in Antwerpen.
 • Vervoer naar België—België is makkelijk bereikbaar vanuit alle landen.
 • Uw verblijf in ons guesthouse—Voor patiënten van dr. Bart van de Ven geldt dat de meeste offertes inclusief het verblijf in ons Guesthouse zijn. Patiënten van dr. Doornaert moeten hun verblijf in het Guesthouse boeken.
 • Wat u moet meenemen—We hebben een checklist gemaakt met spullen die u mee moet nemen voor uw verblijf rond de operatie in België.

Veelgestelde vragen

 • Wat als ik een stollingsmiddel gebruik als Aspirine of Sintrommitis? Moet ik ophouden met het gebruik?

  Neem contact op met de arts die deze medicatie heeft voorgeschreven en vraag of u er een tijdje mee kunt stoppen. Het is het beste als u 10 dagen voor de operatie stopt met Aspirine tot 3 dagen erna.

  Als u Sintrommitis gebruikt, moet u een paar dagen voor de operatie stoppen, maar u zult vaak toch een ander, beter controleerbaar antistollingsmiddel nodig hebben ter vervanging. Uw arts zal u de juiste aanwijzingen geven.

 • Moet ik mijn kunstnagels voor de operatie verwijderen?

  Dit wordt soms gevraagd vanwege het monitoren door de anesthesist van de pulse-oxymeter, die het niveau van zuurstof in het bloed meet. Dit kan ook worden gemonitord en gemeten door het vastmaken van de sensor aan de teen of de oorlel, en onze anesthesist zal u niet vragen gelnagels te verwijderen.

 • Wat gebeurt er als ik naar een arts moet als ik weer in mijn eigen land ben?

  We raden u aan om uw huisarts of de dienstdoende arts te bezoeken. Als de arts u heeft gezien, kunt u het probleem met hem of haar bespreken en kan de juiste behandeling worden ingezet. In bijzonder zeldzame gevallen kan het nodig zijn dat u naar Antwerpen komt.

 • Hoe lang na de operatie ben ik weer in staat rond te lopen?

  Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis kunt u, zodra de katheter is ontkoppeld, rustig proberen uit bed te gaan en een beetje rond te lopen, tenzij uw arts u aanraadt dat niet te doen. Luister goed naar uw lichaam en zorg voor voldoende rust, maar blijf niet de hele dag in bed. Na een paar dagen zult u wel naar buiten willen en dat moet u dan ook doen.

 • Kan ik wel eten?

  Als u geen behandeling heeft gehad waarbij uw tanden zijn betrokken, zoals een kinplastiek of een orthognatische operatie, zou u vrij snel na de behandeling weer normaal moeten kunnen eten. Vanwege de effecten van algehele narcose zult u zich alleen de eerste paar uur misselijk voelen. Als u hechtingen in uw mond hebt, vindt u het wellicht prettiger om zacht of gepureerd voedsel te eten. Patiënten moeten zich overeenkomstig voorbereiden en sappen, yoghurt en soepen kopen om de eerste paar dagen na de operatie te eten.

  Na een kinplastiek moet u erg voorzichtig zijn en niet te veel druk uitoefenen op de onderste kaak (en bijvoorbeeld geen rauw vlees of een appel te eten). De kaak is erg zwak in het kingebied en het duurt ongeveer zes weken voor de oorspronkelijke kracht in de kaak is teruggekeerd.

 • Wat voor soort pijn kan ik verwachten?

  De pijn is verrassend mild, de grootte van de operatie in aanmerking genomen. Veel patiënten spreken helemaal niet over pijn maar over ongemak. De pijn en de zwellingen kunnen goed onder controle worden gehouden met normale pijnstillers en ontstekingsremmers.

 • Wanneer kan ik naar verwachting weer aan het werk?

  Normaal gesproken gaan onze patiënten na twee tot zes weken weer aan het werk, afhankelijk van de grootte van de operatie.

 • En roken?

  Aangezien roken contraproductief werkt bij de genezing van wonden raden we sterk af om de drie weken voor en de drie weken na de operatie te roken. Roken geeft ook een sterk verhoogd risico op huidkanker en moet te allen tijde worden ontraden.

 • Hoe lang na de operatie moet ik in België blijven?

  Als het om een grote operatie gaat, kunt u acht dagen na de operatie weer naar huis.